Connect with us
Marea Britanie nu se hotărăște. Cer din nou amanrea Brexit

Externe

Răsturnare de situaţie în cazul Brexit. Decizia judecătorilor

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenţiei sale de retragere din UE, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opţiune ‘suverană’, a susţinut instanţa europeană.

La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană.

Deputaţi scoţieni reprezentând circumscripţii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiţie Curţii Supreme, în tentativa de a dovedi că acesta are o opţiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar.

Ei susţin că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar.

Petiţionarii mai afirmă că parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumentează că este necesară certitudine juridică în privinţa acestui proces înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, întrucât niciun stat nu s-a mai retras până acum din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a menţionat, totuşi, că problema este una pur ipotetică întrucât nu intenţionează să revoce notificarea intenţiei de ieşire din UE.

Cazul a fost soluţionat în procedură accelerată de CJUE ca urmare a calendarului foarte strâns al Brexit-ului. Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis, anunţ pentru viitorul românilor din UK după Brexit

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top