Connect with us
Regele Iordaniei întâlnire cu Donald Trump

Externe

Regele Iordaniei întâlnire cu Donald Trump

Întâlnire de gradul zero! Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a plecat joi seara la Washington, unde are programată o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, pe agenda vizitei sale în SUA figurând principalele dosare legate de Orientul Mijlociu, în special procesul de pace israeliano-palestinian, potrivit AFP.

Însoţit de soţia sa, regina Rania, regele Abdullah se va întâlni, de asemenea, cu înalţi oficiali ai administraţiei americane şi cu membri ai Congresului, a indicat palatul într-un comunicat.

Întâlnirea cu Donald Trump va avea loc la 25 iunie la Casa Albă, iar cei doi lideri vor discuta chestiuni de „interes comun, inclusiv terorismul, ameninţarea reprezentată de Iran, criza din Siria şi o pace durabilă între israelieni şi palestinieni”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.

Procesul de pace israeliano-palestinian, în blocaj din 2014, a făcut obiectul unor numeroase reuniuni în ultima săptămână la Amman, unde ministrul de externe iordanian Aymane Safadi s-a întâlnit cu înalţi negociatori palestinieni şi cu şeful serviciilor de informaţii ale Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP).

Citește și: Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong Un: “Vom avea o relație formidabilă”

Care este legătura între SUA și Iordania

Marţi, ginerele preşedintelui american Jared Kushner şi emisarul special Jason Greenblatt au discutat cu regele Iordaniei, care îl primise cu o zi înainte pe premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o rară vizită la Amman.

Aliată a SUA şi una din cele două ţări arabe – cu Egiptul – Iordania este legată printr-un tratat de pace cu Israel, fiind un actor istoric în procesul de pace şi gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel.

Ea pledează pentru soluţia cu două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul.

Donald Trump a anunţat, la 6 decembrie, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, o decizie care i-a încântat pe israelieni, dar a stârnit dezaprobare internaţională şi i-a indignat pe palestinienii care revendică Ierusalimul de Est drept capitală a statului la care aspiră.

La 14 mai, Statele Unite şi-au transferat ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Autoritatea palestiniană a îngheţat de mai multe luni contactele cu Washingtonul din cauza a ceea ce consideră că este părtinire revoltătoare proisraeliană a administraţiei Trump.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top