Connect with us
România condamnată! Ce decizie a luat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Externe

România condamnată! Ce decizie a luat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

România condamnată de CEDO. Țara noastră a fost găsită vinovată în dosarul închisorilor secrete ale CIA. Astfel, instanța europeană a decis că țara noastră este responsabilă de încălcarea drepturilor unui deţinut din acest centru.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri. Timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA. Aceasta era cunoscută drept Detention Site Black, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului ale deţinutului Al Nashiri.

Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan. Acolo a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a dat decizia, joi, în procesul în care un membru al grupării teroriste al-Qaeda acuză România că a găzduit o închisoare secretă a CIA. Bărbatul susţine că ar fi fost deţinut şi torturat într-un astfel de centru, aflat chiar la Bucureşti.

România, condamnată de CEDO să plătească 100.000 de euro

S-ar fi întâmplat în perioada iunie 2003 – septembrie 2006. Membrul al-Qaeda, care se numește Abd al-Rahim al-Nashir, ar fi ajuns în România după ce a fost capturat în Irak de armata americană.

Acum, el este încarcerarat la Guantamo Bay şi este acuzat că ar fi responsabil de uciderea a 17 militari americani într-un atac din anul 2000 asupra distrugătorului USS Cole.

Statul român a negat, de fiecare dată, existenţa unor închisori CIA pe teritoriul său.

Decizia așteptată joi este prima în acest proces, început în 2012, şi va putea fi contestată.

Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, a adus România în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. El a reclamat că a fost torturat pe teritoriul ţării noastre, în centre secrete de detenţie ale CIA.

Al Nashiri a depus în 2012 plângerea împotriva României, dar abia la sfârşitul acestei luni va avea loc o audiere publică.

Citește și Curtea Europeană de Justiție a decis: UBER este o companie de transport

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top