Connect with us
S-au născut primii bebeluși modificați genetic. Ce spune savantul care le-a modificat ADN-ul

Externe

S-au născut primii bebeluși modificați genetic. Ce spune savantul care le-a modificat ADN-ul

Cercetătorul chinez care a anunţat că a contribuit la naşterea primilor bebeluşi din lume care au fost modificaţi genetic a anunţat miercuri că va face o pauză în cercetările sale, în urma controverselor uriaşe apărute pe plan internaţional după dezvăluirile sale, informează AFP şi Reuters.

He Jiankui a evocat din nou miercuri realizarea sa la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong, afirmând că a contribuit la naşterea unor gemene ale căror secvenţe ADN au fost modificate pentru a le face să devină rezistente în faţa HIV, virusul care declanşează SIDA.

El a explicat la un seminar ce a avut loc într-un amfiteatru arhiplin, în care erau prezente aproximativ 700 de persoane, că opt cupluri – toate alcătuite dintr-un tată seropozitiv şi o mamă seronegativă – s-au oferit să fie voluntari în acest experiment. Unul dintre cupluri s-a retras.

De asemenea, cercetătorul chinez a prezentat scuze pentru faptul că rezultatul experimentului său a ajuns în presă în mod neaşteptat.

„Înainte de toate, trebuie să prezint scuze pentru faptul că rezultatul a ajuns în presă într-o manieră neaşteptată”, a declarat savantul chinez, referindu-se la mesajele video publicate duminică pe YouTube şi care vorbeau despre reuşita sa medicală.

„O pauză a fost luată în testele clinice, ţinând cont de situaţia actuală”, a adăugat el.

„Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat”, a declarat He Jiankui. Savantul chinez, profesor-asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, nu a dezvăluit numele revistei şi a precizat că universitatea unde profesează nu a fost la curent cu desfăşurarea studiului său.

Bebeluși modificați genetic – Ce spune cercetătorul chinez

Potrivit Reuters, savantul asiatic a declarat miercuri că este mândru de munca lui şi a dezvăluit că o altă voluntară este însărcinată în urma participării sale la acest experiment medical.

„Pentru acest caz, mă simt mândru. Mă simt cel mai mândru”, a adăugat el, atunci când a fost confruntat de mai mulţi colegi de breaslă prezenţi la summitul organizat în Hong Kong.

He Jiankui a spus că experimentul lui a fost autofinanţat şi a respins acuzaţia potrivit căreia cercetarea ar fi fost desfăşurată în secret, argumentând că s-a adresat comunităţii ştiinţifice pe această temă în ultimii trei ani.

Într-un mesaj video publicat online, He Jiankui a afirmat că a folosit o tehnologie de editare a genelor, cunoscută sub numele CRISP-Cas9, pentru a modifica genele embrionare de la gemenele născute în această lună.

El a spus că manipularea genetică le va ajuta pe cele două fetiţe să fie protejate în faţa riscului de infecţie cu HIV.

Însă oamenii de ştiinţă şi guvernul chinez au denunţat experimentul anunţat de profesorul He Jiankui, iar reprezentanţii spitalului asociat cu acest studiu au sugerat că aprobările sale etice au fost falsificate.

Moderatorul conferinţei din Hong Kong, Robin Lovell-Badge, a spus că organizatorii summitului nu erau la curent cu acest caz până la dezvăluirile apărute în această săptămână în presa internaţională.

Cum funcționează tehnologica de manipulare genetică

CRISP-Cas9 este o tehnologie ce permite oamenilor de ştiinţă să taie şi să lipească secvenţe de ADN, crescând speranţele pentru vindecări pe cale genetică a unor boli. Totuşi, există îngrijorări legate de siguranţa fetusului şi de etică.

Peste 100 de oameni de ştiinţă, cei mai mulţi din China, au spus într-o scrisoare deschisă publicată marţi că utilizarea tehnologiei CRISP-Cas9 pentru manipularea genetică a embrionilor umani este periculoasă şi nejustificată. „Cutia Pandorei a fost deschisă”, au adăugat semnatarii scrisorii.

Cercetările lui He Jiankui se concentrează pe tehnologia de secvenţiere a genomului, biotehnologie şi manipulări genetice, potrivit biografiei sale ce a fost publicată pe site-ul oficial al summitului din Hong Kong.

Profesorul chinez şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Rice din Houston şi a efectuat studii post-doctorale la Stephen Quake Laboratory din cadrul Universităţii Stanford.

Citește și: Suferă de o boală genetică rară. Ce țin părinții ascuns sub lacăt, de frica ei

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top