Connect with us
Șeful CIA, Mike Pompeo, a fost numit secretar de stat

Externe

Șeful CIA, Mike Pompeo, a fost numit secretar de stat

Comisia de politică externă a Senatului SUA a aprobat luni numirea lui Mike Pompeo ca secretar de stat, informează Reuters.

Pompeo, încă director al CIA (Central Intelligence Agency, serviciul de spionaj american), a fost desemnat de preşedintele Donald Trump ca succesor al lui Rex Tillerson la conducerea Departamentului de Stat, dar aprobarea comisiei, o etapă obligatorie pentru preluarea funcţiei, nu era asigurată.

Senatorul republican Rand Paul anunţase că va vota împotrivă, însă în cele din urmă s-a răzgândit, menţionează Reuters.

Numirea lui Pompeo urmează să fie confirmată de plenul Senatului, probabil săptămâna aceasta. Până la instalarea sa, secretarul de stat adjunct John Sullivan asigură conducerea interimară a diplomaţiei americane.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunţat marţi, 13 martie, că îl înlocuiește pe Rex Tillerson de la conducerea Departamentului de Stat cu Mike Pompeo, care a fost până în prezent directorul CIA, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

‘Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treabă fantastică ! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa ! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel prima şi prima femeie desemnată. Felicitări tuturor !’, a scris Trump pe Twitter.

După ce l-a demis pe Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, Președintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit că a luat această decizie din cauza dezacordurilor asupra acordului nuclear american. Între timp, Tillerson nu cunoaște motivele pentru care a fost demis și înlocuit cu directorul CIA, Mike Pompeo.

‘Ne-am înţeles bine însă am avut şi dezacorduri’, a declarat Donald Trump la Casa Albă. ‘Când te uiţi la acordul nuclear iranian: eu credeam că este îngrozitor, el credea că este în regulă’, a spus preşedintele american.

Totodată, Donald Trump a afirmat că a vrut să-şi reînnoiască echipa diplomatică înainte de negocierile cu Coreea de Nord.

Un important oficial din cadrul Departamentului de Stat american, Steve Goldstein, a afirmat că ‘secretarul de stat (Tillerson) nu a vorbit cu preşedintele (Trump) în această dimineaţă şi nu ştie motivele (pentru care a fost demis), însă este recunoscător că a avut oportunitatea de a fi în slujba ţării’.

Tillerson s-a întors la Washington dintr-un turneu în Africa, cu doar câteva ore înainte de anunţul demiterii sale

‘Secretarul (de stat) era ferm hotărât să rămână în funcţie datorită progreselor tangibile realizate asupra unor probleme importante de securitate naţională. El a stabilit relaţii bune cu omologii săi’, a adăugat Goldstein într-o serie de mesaje pe Twitter.

Foto: Hepta.ro

Donald Trump, primele declarații după ce l-a demis pe Rex Tillerson: „Ne-am înțeles bine, însă…”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top