Connect with us
Spania rămâne fără Guvern! Cabientul condus de Mariano Rajoy, demis prin moțiune de cenzură!

Externe

Spania rămâne fără Guvern! Cabientul condus de Mariano Rajoy, demis prin moțiune de cenzură!

Spania rămâne fără Guvern, după ce Cabinetul condus de Mariano Rajoy a fost demis prin moțiune de cenzură în Parlament. Moțiunea de cenzură depusă de opoziția socialistă a trecut, grație votului celor din partidul bascilor.

Este pentru prima oară în istoria Spaniei, de la revenirea la democrație, când guvernul e dat jos prin moțiune de cenzură. Noul guvern va fi format de liderul partidului socialist din Spania.

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), Pedro Sánchez, a devenit vineri şeful guvernului spaniol după ce a obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, informează EFE.

Pedro Sánchez, născut în 1972, îl înlocuieşte astfel pe conservatorul Mariano Rajoy, care s-a aflat la guvernare din decembrie 2011 şi a fost înlăturat de la putere în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti.

Destituirea Guvernului Rajoy vine în contextul în care Partidul Popular, aflat la guvernare, a fost implicat într-un scandal major de corupție, justiția stabilind că au fost oferite multe contracte importante apropiaților și susținătorilor partidului premierului demis.

Mariano Rajoy și-a recunoscut înfrângerea înainte de votul de azi

Mariano Rajoy, şef al guvernului spaniol din decembrie 2011, şi-a recunoscut vineri dimineaţă înfrângerea în faţa moţiunii de cenzură a socialiştilor, pe cale să fie adoptată de către deputaţi, informează AFP.

„Putem să presupunem că moţiunea de cenzură va fi adoptată. În consecinţă, (liderul socialist) Pedro Sanchez va fi noul preşedinte al guvernului”, a spus şeful executivului conservator, felicitându-şi rivalul.

Purtătoarea de cuvânt a parlamentului spaniol, Ana Pastor, a anunţat că votul va avea loc la ora locală 11:01 (12:01, ora României), transmite Reuters.

Scandalul care a lovit partidul de guvernământ din Spania

Justiţia spaniolă l-a trimis luni la închisoare pe fostul trezorier al partidului la putere în Spania Luis Barcenas, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru corupţie într-un proces care obligă guvernul să se confrunte cu o moţiune de cenzură, relatează AFP.

Fostul trezorier al Partidului Popular a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea „Gurtel”, cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul conservator al lui Mariano Rajoy.

Tribunalul a urmat linia parchetului, care a cerut încarcerarea imediată a lui Barcenas, vorbind despre un risc de fugă, după condamnarea la 33 de ani de închisoare şi la o amendă de 44 de milioane de euro.

Doi foşti aleşi din acelaşi partid au fost şi ei trimişi la închisoare, înainte chiar de a face apel la verdict: fostul primar al oraşului Majadahonda, de la periferia Madridului, Guillermo Ortega (condamnat la 38 de ani de închisoare), şi un fost responsabil al regiunii Madrid, Alberto Lopez Viejo (31 de ani de detenţie).

Un număr de 29 de persoane – printre care numeroase cadre şi aleşi ai Partidului Popular – au fost condamnate în acest dosar la 351 de ani de închisoare în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani.

Citește și: Lider catalan Carles Puigdemont, la un pas de a fi extrădat în Spania

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top