Connect with us
Stare de urgență în SUA. Uraganul Michael va lovi puternic mai multe state

Externe

Stare de urgență în SUA. Uraganul Michael va lovi puternic mai multe state

Uraganul Michael, care s-a intensificat ajungând la categoria a patra (din cinci), se apropie de statul american Florida, jumătate de milion de locuitori din regiunile de coastă fiind îndemnaţi să se refugieze în zonele mai înalte înainte de impactul furtunii care,

Potrivit prognozelor, uraganul este însoţit de rafale devastatoare şi va provoca valuri de până la patru metri, relatează miercuri Reuters.

Uraganul Michael ar urma să ajungă în cursul zilei de miercuri în nord-vestul statului american Florida declanşând valuri cu potenţial devastator, cu înălţimi de până la patru metri, a prognozat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

În cursul său spre nord prin Golful Mexic, Michael a provocat întreruperi majore în producţia de petrol şi gaze.

Preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul statului Florida, o măsură necesară pentru suplimentarea răspunsului naţional şi local la situaţiile de urgenţă.

Potrivit celui mai recent buletin emis de NHC, furtuna se află la circa 275 de kilometri sud-vest de Apalachicola (Florida), iar viteza vântului atinge 210 kilometri la oră.

Uraganul a ajuns la categoria a patra de la nivelul trei pe scara cu cinci trepte Saffir-Simpson. Potrivit serviciului de meteorologie, rafalele de vânt ce însoţesc uraganul Michael ar putea lua pe sus acoperişuri şi chiar dărâma pereţi şi case bine construite.

Meteorologii au prognozat că furtuna ar putea, de asemenea, să determine apariţia unor tornade în unele regiuni din Florida şi Georgia.

Directorul NHC, Ken Graham, a declarat că Michael este un uragan ”de manual” care se intensifică pe măsură ce se apropie de ţărm, spre deosebire de uraganul Florence, ce a lovit luna trecută Carolina de Nord şi care a avut o evoluţie lentă.

Uraganul Michael va afecta mai multe state

Conform prognozelor de marţi noapte, până va atinge zona de uscat, Michael ar putea ajunge la intensitate maximă.

Cel mai probabil, furtuna va provoca ploi torenţiale în Florida, Alabama şi Georgia, dar şi în Carolina de Sud şi Carolina de Nord – care nu şi-au revenit încă după uraganul Florence – şi în Virginia. În unele regiuni sunt prognozate cantităţi de precipitaţii de 30 de centimetri.

”Aceasta este o furtună care ar putea pune în pericol viaţa în mai multe moduri”, a declarat Bo Patterson, primarul din Port St. Joe, localitate aflată chiar pe ţărm.

Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a declarat că Michael ar putea fi ”cea mai letală şi distructivă furtună pentru zona Panhandle din ultimele decenii”, cu referire la fâşia situată în nord-vestul statului Florida, mărginită de Alabama, Georgia şi Golful Mexic.

Jeff Byard, reprezentat al Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din SUA, a declarat că 500.000 de persoane au primit ordin de evacuare în Florida, stat în care atât rezidenţii cât şi turiştii părăsesc zonele joase din apropierea ţărmului şi se refugiază în regiunile mai înalte.

Scott a declarat stare de urgenţă în treizeci şi cinci de comitate din Florida. La rândul său, guvernatorul din Georgia, Nathan Deal, a declarat marţi stare de urgenţă în nouăzeci şi două de comitate din acest stat.

Circa 2.500 de militari din Garda naţională au fost desfăşuraţi pentru a ajuta la operaţiunile de evacuare şi pregătire înainte de sosirea uraganului, iar alţi peste 4.000 sunt pregătiţi să intervină în caz de necesitate.

Potrivit prognozelor, după Florida, furtuna ar urma să se îndrepte către nord-est, pe coastele Oceanului Atlantic, însă ar urma să scadă din intensitate.

Citește și: Taifunul Mangkhut a făcut 29 de victime în Filipine şi se îndreaptă spre Hong Kong şi Macao

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top