Connect with us
Tragedie în Guatemala. Vulcanul Fuego a ucis cel puțin 25 de persoane. A fost declarată stare de calamitate

Externe

Tragedie în Guatemala. Vulcanul Fuego a ucis cel puțin 25 de persoane. A fost declarată stare de calamitate

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi alte 20 rănite duminică în Guatemala după ce vulcanul Fuego a erupt și a aruncat lavă şi cenuşă asupra unei zone extinse.

„Bilanţul de la ora 21:00 duminică (03:00 GMT luni) este de 25 de morţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Coordonării naţionale pentru gestionarea catastrofelor (Conred), David de Leon, pe grupul său Whatsapp din care fac parte şi jurnalişti.

Mii de persoane au fost evacuate.

Cu o înălţime de 3.763 de metri, Vulcanul Fuego (Vulcanul Foc, în spaniolă) se află la 35 de kilometri de capitală.

Aeroportul internaţional din Ciudad de Guatemala a fost închis temporar, ca urmare a cantităţii mari de cenuşă vulcanică aruncată în aer. Echipe ale personalului aeroportului şi ale armatei au curăţat pistele pentru a permite reluarea traficului aerian, potrivit Direcţiei generale a aviaţiei civile.

Citește și: Stare de urgență în Hawaii, după ce vulcanul Kilauea a erupt

Erupţia a afectate localităţile rurale din apropierea vulcanului şi oraşul colonial Antigua, cea mai importantă destinaţie turistică din Guatemala.

Este stare de alertă! A erupt cel mai mare vulcan din Bali
În total 1,7 milioane de persoane sunt afectate în diferite grade de această catastrofă, a precizat Protecţia civilă.

Guvernul din Guatemala a decis luni să decreteze starea de calamitate naţională în departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez din apropierea vulcanului Fuego, în urma erupţiei de duminică a colosului.

În 2012, aproximativ 10000 de locuitori au fost evacuați

Potrivit decretului emis de Consiliul Miniştrilor, ce urmează să fie aprobat de Parlament (Congres), măsura a fost emisă deoarece erupţia a provocat „pierderi omeneşti, a afectat infrastructura şi serviciile esenţiale şi pentru a evita consecinţe mai grave şi a permite ca în locurile afectate să fie întreprinse acţiunile necesare, pentru a evita sau a reduce efectele” erupţiei vulcanului Fuego, cea mai violentă din ultimii 40 de ani.

Vulcanul Fuego a provocat în septembrie 2012 evacuarea a aproximativ 10.000 de locuitori, iar de atunci au mai avut loc câteva erupţii.

În afară de Fuego, în Guatemala mai există doi alţi vulcani activi, Santiaguito (în vet) şi Pacaya (în sud), la 30 km de capitală.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top