Connect with us
Gheorghe Mărmureanu a spus când ar putea veni un cutremur important în România

Știri

Gheorghe Mărmureanu a spus când ar putea veni un cutremur important în România

Fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului (INFP), seismologul Gheorghe Mărmureanu, a vorbit despre posibiltatea producerii unui cutremur mare în țara noastră.

România trăiește cu o permanentă spaimă a cutremurelor, având în vedere activitatea seismică din zona Vrancea și având în minte tragedia din 1977. Mai mult decât atât, multe clădiri din Capitală au bulină roșie, iar un cutremur de mare intensitate ar putea să ducă la o nenorocire.

Gheorghe Mărmureanu  a ținut să facă lumină în ceea ce privește acest subiect și a dezvăluit când am putea să ne așteptăm la o mișcare tectonică importantă în țara noastră.

„Discutam de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat ca exista cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani.

Ciclul nou care a inceput in 1940, a fost acum 37, ar trebui sa fie ori 64, ca 38 a trecut, 64, 65, viitorul mare cutremur.

Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de rasarit a Munteniei, Dobrogea ceva catre Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu la un post tv.

Ce spune Constantin Ionescu, actualul director al INFP

La rândul său, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că seismele din ultimele zile se încadrează în activitatea normală a zonei Vrancea şi nu ar fi motive de îngrijorare, deşi zona poate fi surprinzătoare.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere.

Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele.

Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce.

Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”, a spus Ionescu.

Citește și: Maria Ghiorghiu, previziune sumbră: „Va urma un cutremur!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top