Connect with us
Mai multe instante de judecata din judetele Neamt, Valcea si Arges au intrat in greva japoneza.

Știri

Greva in sistemul judiciar. Magistratii din mai multe judete protesteaza

Instantele de judecata din judetul Neamt, cu exceptia celei din Targu Neamt, se afla intr-o actiune colectiva de protest. Actiuni similare au loc si in judetele Arges si Valcea.

Judecatorii cer respectarea independentei sistemului judiciar si implementarea mai multor masuri, cum ar fi inlaturarea discriminarilor salariale, magistratii purtand banderole albe sau judecand doar cauzele urgente.

Magistratii judecatoriilor si tribunalului din judetul Neamt s-au solidarizat cu ceilalti colegi din tara care protesteaza si solicita adoptarea unor masuri privitoare la salarizarea nediscriminatorie a magistratilor, reorganizarea justitiei si separarea puterilor in stat.

Astfel, la Tribunalul Neamt, Judecatoria Roman si Judecatoria Bicaz, magistratii poarta banderole albe pe brat, in timp ce la Judecatoria Piatra Neamt se judeca doar cazurile urgente. La aceeasi masura vor recurge, de pe 19 septembrie, si judecatorii Tribunalului Neamt, in timp ce colegii de la Judecatoria Targu Neamt nu au adoptat nicio forma de protest.

”Aceste forme de protest au fost stabilite de catre adunarile generale ale fiecarei instante in parte. Cazurile urgente presupun acele cauze in care se judeca masurile de arestare preventiva propuse de procurori”, a declarat, marti, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Bacau, Catalin Serban.

Si in judetul Bacau, o instanta se va ralia colegilor din tara.

Magistratii Judecatoriei Moinesti au decis sa intre in greva de miercuri, 14 septembrie, data de la care vor judeca doar cazurile urgente.

Celelalte instante, inclusiv de la Curtea de Apel Bacau, isi desfasoara activitatea in mod normal.

Si magistratii mai multor instante din Arges si Valcea au demarat un ”protest public”, constand fie in solutionarea cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori. Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale adunarilor generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.

Potrivit unui comunicat publicat marti de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), aproape 60 de instante si peste 20 de parchete au adoptat memorandumul in urma caruia au fost declansate protestele.

”Prezenta este cea mai ampla miscare de dupa 2009, cand magistratii – judecatori si procurori – evidentiaza prin adunari generale problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate”, se arata in documentul citat.

Totodata, UNJR precizeaza ca mai multe dinstre instantele care au semnat memorandumul cer si demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna.

UNJR a anuntat ca ”sustine toate cererile magistratilor si solicita Guvernului si Parlamentului asumarea solutiilor pentru problemele semnalate in Memorandumul privind justitia”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top