Hexi Pharma, Flori Dinu si nevasta lui Dan Condrea, puse sub urmarire penala

02.06.2016
Hexi Pharma, Flori Dinu si nevasta lui Dan Condrea, puse sub urmarire penala

De asemenea, Hexi Pharma si societatile off-shore detinute de Dan Condrea au fost puse sub urmarire penala, precum si Miron Panaitescu, administrator la firmele acestuia.

Iata comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor,

CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD si HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor,

DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala,

PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societati comerciale, OCHINCIUC ULIANA si OCHINCIUC RADU, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor,

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de intermediere a achizitiilor de bunuri, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat cu o suma estimata in aceasta etapa a cercetarilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea inregistra achizitii de la doua societati inregistrate in Cipru, avand ca obiect substante active folosite in procesul de productie a biocidelor. In realitate, achizitiile erau realizate de catre HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producatoare din Germania, asa cum rezulta din documentele obtinute din aceasta tara in cursul urmaririi penale. Comenzile erau realizate in Romania de catre angajatii HEXI PHARMA, care se ocupau si de realizarea platilor catre producatori, iar produsele erau livrate din Germania direct in Romania.

Prin operatiunile mentionate, societatea a inregistrat cheltuieli in cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), in conditiile in care valoarea reala a bunurilor achizitionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).

Citeste si:ULTIMUL SMS trimis de Dan Condrea reaprinde o TEORIE MACABRA

Avand in vedere caracterul fictiv al operatiunii de intermediere, diferenta de pret inregistrata in contabilitate ca urmare a acestor fapte, in suma de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasa de la impozitare in mod nelegal, pentru ca societatea sa nu plateasca impozitul pe profit datorat.

Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutata la savarsirea acestor fapte de catre persoanele juridice inregistrate in Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS si HATOM LIMITED, societati afiliate companiei din Romania care figurau in aceste tranzactii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societatii romane.

Din extrasele bancare ale acestor societati rezulta ca activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura ratiune pentru care au fost infiintate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societatile nu au angajati, nu au alti parteneri de afaceri si nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele indeplinite in numele lor apartinand in realitate reprezentantilor HEXI PHARMA CO S.R.L.

Citeste si: Flori Dinu, director Hexi Pharma, a recunoscut tot! Ce a facut Dan Condrea!

Avand in vedere ca dispozitiile codului fiscal referitoare la preturile de transfer interzic in mod expres ca tranzactiile dintre societati afiliate sa se realizeze la preturi mai mari decat cele de piata, in inscrisurile intocmite a fost ascunsa imprejurarea ca toate aceste societati erau controlate de aceeasi persoana. Astfel, in registrele publice din Cipru societatile figureaza cu actionari si directori nominali cetateni ciprioti, insa din documentele de infiintare obtinute in cursul urmaririi penale rezulta ca beneficiarul real al HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.

De asemenea, la savarsirea faptelor a participat si Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract si acte aditionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriota a fost interpusa in mod fictiv in relatia comerciala cu furnizorii externi din Germania, in scopul majorarii in mod nejustificat a pretului bunurilor achizitionate si a diminuarii impozitului pe profit datorat.

Sumele obtinute din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost transferate in conturile bancare deschise in Cipru si in Romania de catre suspectele HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit in Romania, fie in conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru si ale tatalui acestuia (suma totala de 1.239.900 euro), fie in conturile unei retele formate din 9 societati comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, in baza unor operatiuni de consultanta fictive prin care se urmarea sa se ascunda originea infractionala a banilor (suma totala de 2.768.050 euro).

Platile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acesti bani au fost retrasi in numerar si au fost folositi pentru achizitia de bunuri imobile atat de persoanele implicate in savarsirea de infractiuni, cat si de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate in cauza a mai rezultat ca in perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, dupa ce au fost relatate in presa aspecte privind faptele savarsite de catre reprezentantii HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale in conturile suspectilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) si OCHINCIUC RADU (320.000 euro) in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile si conturilor bancare dobandite prin infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani, bunuri supuse confiscarii speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, dupa cum urmeaza:

– 23 de imobile situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov,
– 32 de autoturisme,
– utilaje, echipamente si instalatii destinate procesului de productie,
– conturi bancare deschise in Romania, Cipru, Elvetia si Germania de catre persoanele care au participat la savarsirea infractiunilor sau care au obtinut beneficii in urma acestora.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Fata de OCHINCIUC ULIANA si OCHINCIUC RADU a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si a fost luata masura controlului judiciar pe o perioada 60 de zile incepand cu data de 2 iunie 2016.