Connect with us
Incendiu la mănăstire. Mănăstirile Sf. Mina și Vovidenia au ars. Bilanțul incidentelor

Știri

Incendiu la mănăstire. Mănăstirile Sf. Mina și Vovidenia au ars. Bilanțul incidentelor

Două incendii au avut loc sâmbătă noaptea la două mănăstiri diferite din România. Bilanțul incidentelor este unul trist.

Pompierii intervin pentru lichidarea ultimelor focare în urma incendiului izbucnit duminică-dimineaţă, la Mănăstirea ”Sf. Mina” din localitatea Roşiori, pagubele materiale produse fiind semnificative, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Potrivit acestuia, suprafaţa totală a clădirii cuprinse de flăcări, unde sunt chiliile mănăstirii, este de circa 1.400 de metri pătraţi.

Un incendiu a izbucnit, duminică-dimineaţă, la chiliile Mănăstirii „Sf. Mina” din localitatea Roşiori, pentru stingerea focului intervenind 13 autospeciale, a informat ISU Suceava.

„În această dimineaţă, în jurul orei 06.30, a fost anunţat un incendiu la chiliile mănăstirii Sf. Mina din Roşiori. La sosirea echipajelor de intervenţie, arderea se manifesta generalizat la corpul comun format din parter, etaj şi mansardă. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime sau persoane surprinse in interiorul construcţiei”, potrivit ISU Suceava.

Reprezentanţii ISU au menţionat că incendiul a fost localizat şi se acţionează în prezent cu şapte autospeciale ISU Suceava, două autoscări de lucru la înălţime, şase autospeciale ale serviciilor voluntare, la faţa locului fiind şi o ambulanţă SMURD.

„Intervenţia este deosebit de dificilă, din cauza suprafeţei mari a construcţiei, a necesităţii de lucru la înălţime şi a fumului dens degajat din procesul de ardere”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Incendiu la mănăstirea Vovidenia din Tulcea

O femeie în vârstă de 73 de ani, care locuia în mănăstirea Vovidenia, Slava Rusă, judeţul Tulcea, a murit carbonizată duminică dimineaţă în urma unui incendiu provocat cel mai probabil de la o lumânare lăsată aprinsă, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.

Femeia nu era măicuţă, dar locuia singură într-o casă din perimetrul mănăstirii de rit vechi.

Pentru stingerea incendiului, ISU Delta a intervenit cu o autospecială cu apă şi spumă şi cinci subofiţeri din cadrul Staţiei de pompieri Babadag.

Mănăstirea Vovidenia din satul Slava Rusă este unul din puţinele aşezăminte monahale de rit vechi din România şi datează de la finele secolului al XVIII-lea.

Acest lăcaş îşi are originea în secolul al XVII-lea, când călugării ruşi veniţi în Dobrogea după ruptura produsă în biserica rusă în timpul patriarhului Nikon au ridicat un mic schit şi o biserică mică din lemn. Ulterior aceştia s-au retras într-o pădure din apropiere.

La sfârşitul anului 2014, mai multe chilii din aceeaşi mănăstire şi bunuri în valoare de 100.000 de lei au ars într-un incendiu cauzat cel mai probabil de un coş de fum defect, potrivit ISU Delta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top