Connect with us
Inflația, la cel mai mare nivel din ultimul cinci ani. Cu cât au crescut prețurile

Știri

Inflația, la cel mai mare nivel din ultimul cinci ani. Cu cât au crescut prețurile

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în luna martie, inflația a urcat la nivelul de 5%, un record al ultimilor cinci ani. Față de luna februarie, creșterea este de 0.3%.

O rată mai mare a inflaţiei a fost în luna iunie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,37%.

Creşterile de preţuri sunt de 4,01% la mărfurile alimentare, de 6,57% la mărfuri nealimentare şi de 2,90% la servicii.

Comparativ cu începutul anului, creşteri importante pe categorii de produse s-au înregistrat la citrice şi fructe meridionale 11,79%, fructe şi conserve din fructe, cu 10,95%, la gaze, cu 5,69%, la legume şi conserve de legume, cu 6,75%, la energie electrică, cu 2,46% şi la energie termică cu 2,13%, iar preţurile ouălor şi zahărului au scăzut.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat în februarie prognozele de inflaţie, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I şi II 2018 şi de la 3,2% la 3,5% pentru sfârşitul anului.

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat la începutul lui februarie un nou Raport asupra inflaţiei şi a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

PNL pune la zid coaliția PSD-ALDE după creșterea inflației

PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionel Dancă, condamnă politica de guvernare a coaliției PSD-ALDE, care a dus la creșterea inflației.

Creşterea economică a României a fost pusă pe butuci în doar un an de guvernare PSD – ALDE. Datele economice din primele luni arată că România riscă să intre în criză economică în perioada următoare şi în incapacitate de plată.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în martie la 5%, cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Asta înseamnă o explozie a preţurilor care taie din puterea de cumpărare a românilor, plătind astfel tot mai scump factura guvernării lui Dragnea şi Tăriceanu.

Încă o dată se vede cum românii au fost minţiţi fără nicio ruşine când li s-a promis majorare salariilor şi un nivel de trai mai bun. În timp ce inflaţia a ajuns la 5% în martie, creşterea salariului mediu net a fost de doar 0,1% în februarie. Iar pentru angajaţii din sănătate şi asistenţă socială salariile chiar au scăzut cu 2,1%.

Practic, cu PSD şi ALDE la guvernare, mulţi români văd că de la o lună la alta salariile lor scad în loc să crească, banii nu mai au aceeaşi valoare sau au mai puţini bani în buzunare şi preţurile continuă să fie din ce în ce mai mari la utilităţi şi mâncare.

Însă, inflaţia galopantă din ultimele luni este nota de plată a dezechilibrelor din economie provocate de măsurile de guvernare populiste şi este doar începutul unei crize economice în care va intra România în perioada următoare, se arată în comunicatul PNL.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a anunțat ce se întâmplă cu Legea Pensiilor și punctul de pensie

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top