Inmormantarea Reginei Ana. Programul funeraliilor, publicat de Casa Regala

02.08.2016
Inmormantarea Reginei Ana. Programul funeraliilor, publicat de Casa Regala

Inmormantarea Reginei Ana va avea loc in data de 13 august, la Curtea de Arges, a anuntat Casa Regala, care a publicat astazi programul funeraliilor Majestatii Sale.

Trupul neinsufletit al Reginei Ana va ajunge in tara in ziua de marti, 9 august 2016, urmand ca pana miercuri seara sa fie depus la Castelul Peles. Dupa aceea, trupul reginei va sta la Sala Tronului din Palatul Regal din Bucuresti, pana in ziua inmormantarii.

Inmormantarea Reginei Ana

Redam integral programul funeraliilor Reginei Ana, publicat de Casa Regala.

In ziua de marti, 9 august 2016, la ora 15.15, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu masina la Castelul Peles. Evenimentul se va desfasura in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Mostenitoare Margareta si a Familiei Regale, a reprezentantilor institutiilor statului si a membrilor Casei Majestatii Sale Regelui. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

De marti, 9 august 2016, ora 17.00, pana miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neinsufletit al Reginei va fi asezat in Holul de Onoare al Castelului Peles. In acest rastimp, Custodele Coroanei si Familia Regala vor fi prezenti la Sinaia. Programul vizitei oficialitatilor pentru a transmite condoleante la Castelul Peles, in ziua de miercuri, 10 august 2016, este urmatorul:

– Ora 10-12: Reprezentantii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO si ai Organizatiilor Internationale.

– Ora 12-14: Reprezentantii Institutiilor Statului.

– Ora 14-16: Institutia Prezidentiala, Presedintia Republicii Moldova, Membrii Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului Romaniei si Parlamentului Republicii Moldova.

– Ora 16-18: Reprezentantii Academiei Romane si Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice si ai celorlalte institutii ale Credintei.

Accesul la Castelul Peles se face pe baza listelor comunicate in prealabil Protocolului Regal de catre institutiile mai sus amintite.

Publicul si presa nu vor avea acces in Holul de Onoare pe durata sederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Miercuri, 10 august 2016, in cursul serii, corpul neinsufletit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peles la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul si presa nu vor avea acces.

Joi, 11 august 2016 si vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toti cei care vor dori sa depuna flori si sa se inchine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este libera. Accesul presei este permis.

Citeste si: Emotionant! Ultima imagine cu Regele Mihai si Regina Ana FOTO

Citeste si: Reactii dupa moartea Reginei Ana

Cei prezenti la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugati sa respecte urmatoarele reguli:

– Sa fie imbracati in tinuta corespunzatoare, in culori inchise.

– Sa nu poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

– Sa nu vina insotiti de copii sub 7 ani, nici cu carucioare de copii.

– Sa nu foloseasca aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea si filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei

– Sa aiba la ei un document de identitate.

– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal ori pe trotuarul din fata grilajului Palatului. Personalul Casei Majestatii Sale va fi la fata locului, pentru a indruma publicul participant.

– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin posta, pe adresa Palatului Elisabeta.

– In incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va functiona un post de prim-ajutor.

In ziua de sambata, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, chiar in fata palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasa. Accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti. Accesul presei este liber.

La ora 11.30, sicriul va fi asezat in masina mortuara.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piata Romana – Piata Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piata Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire si nu se va face slujba religioasa.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteza obisnuita, catre Curtea de Arges, in intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni, Pitesti, Curtea de Arges. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul calatoriei, dar va incetini viteza in localitati.

La ora 15.00, in ziua de sambata, 13 august 2016, va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges. Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges. Presa va avea acces in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Ceremonia se va desfasura in doua parti: ora 15.00-15.50, in fata Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasa a ingroparii, in Noua Catedrala.

Vezi si: Imagini de colectie cu Regina Ana si Regele Mihai

Presa va avea acces la Aeroportul Otopeni, in Sala Tronului de la Palatul Regal (joi si vineri, la orele mentionate), in Piata Palatului Regal din Calea Victoriei si in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Presa nu va avea acces la Castelul Regal Peles. Prezenta presei nu va fi permisa in incinta Noii Catedrale, nici inainte, nici pe parcursul ceremoniei de ingropare. Noua Catedrala nu va putea fi vizitata in primele 7 zile dupa inmormantare.

Carti de condoleante sunt deschise, incepand de astazi, la Castelul Peles, la Palatul Regal (Calea Victoriei) si la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispozitia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleante pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Regina Ana a murit luni, 1 august 2016, la varsta de 92 de ani, la un spital din Elvetia.