Connect with us
Legea offshore declanșează scandalul în alianța PSD-ALDE-UDMR

Știri

Legea offshore declanșează scandalul în alianța PSD-ALDE-UDMR

Legea offshore provoacă noi tensiuni în coaliția PSD-ALDE. Legea a fost retrimisă la comisii, la propunerea UDMR, partid cu care social-democrații au un protocol de colaborare parlamentară.

Marți, deputații ALDE au intrat în conflict cu cei ai PSD și au decis să părăsească ședința de comisie.

Varujan Vosganian a argumentat că această dezbatere este „o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului.

Plenul Camerei Deputaților a decis, apoi,  miercuri retrimiterea Legii Offshore în comisii, solicitarea fiind făcută, în mod surprinzător de Kelemen Hunor, UDMR.

PSD a fost obligat să accepte retrimiterea în comisii, mai ales că și ALDE intenționa să ceară același lucru.

Decizia este neașteptată în condițiile în care PSD, având sprijinul UDMR, a ținut cu tot dinandinsul să treacă legea de comisii, fără dezbatere reală, în ciuda unei opoziții vehemente din partea ALDE, partenerul de coaliție al PSD, și din partea PNL și USR, care au acuzat lipsa de transparență.

Dacă marți, UDMR a votat în comisii amendamentele impuse de PSD, miercuri, în plen, lucrurile s-au schimbat total, fiind partidul care a cerut retrimiterea legii și amânarea ei cu o săptămână.

Ce spune Tăriceanu despre amendamentele la legea offshore

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a explicat de ce s-a luat decizia retrimiterii legii în comisii

„Am fost luați pe nepregătite cu o serie de modificări care au fost prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări succesive care s-au făcut la proiectul de lege au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor.

Aceste amendamente nu au fost însoțite de niciun fel de notă explicativă privind efectele și consecințele financiar-bugetare pe care le produc”, a spus el.

„Colegii mei vor să voteze în cunoștință de cauză un proiect care să reprezinte o soluție echilibrată, care să aibă în vedere în primul rând interesele statului român și care în același timp să țină cont și de interesul investitorilor de a-și putea recupera investițiile și de a face profit.

Soluția trebuie să fie echilibrată. Acest proiect trebuie votat astfel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim, care să asigure independența energetică a României”, a adăugat Tăriceanu.

„Din partea Guvernului așteptăm aceste evaluări care să permită tuturor membrilor comisiei, în cunoștință de cauză, să adopte o anumită poziție.

Am avut proiectul de lege la Senat, unde a trecut într-o anumită formă, pentru a doua oară, la Cameră, este modificat puternic și am fi putut să fim puși la curent dacă există astfel de intenții, ca să le dezbatem și la Senat”, a mai spus șeful ALDE.

Ce prevăd amendamentele PSD la legea offshore

Proiectul prevede că banii nu vor merge la buget, ci într-un fond special pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, ce vor fi construite prin parteneriat public privat.

Un amendament prevede impozitarea câştigului extraordinar din creşterea preţului la gaze până la 70%.

De asemenea, companiile vor avea o cotă mult mai mică de deducere din acest impozit excepţional a investiţiilor făcute, de doar 30%, față de 50% cât era anterior, potrivit unuia dintre amendamentele depuse la Cameră.

Companiile petroliere aşteaptă această lege pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte exploatarea gazelor din Marea Neagră. Aici există rezerve descoperite de 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică de 20 de ori consumul României.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top