Connect with us
Ministerul Sanatatii (MS) a facut publica lista spitalelor cu dezinfectanti diluati, ca urmare a scandalului Hexi Pharma.

Știri

Lista spitalelor cu dezinfectanti diluati. Medicii cer declansarea starii de urgenta

„Pentru informarea cetatenilor, Ministerul Sanatatii, cu aprobarea Parchetului General, a facut publica lista unitatilor sanitare in cadrul carora au fost depistate probe neconforme in urma controalelor realizate conform dispozitiei ministrului Sanatatii prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica din tara.

Totodata, precizam faptul ca pentru siguranta pacientilor, in unitatile sanitare in care s-au inregistrat neconformitati, au fost luate toate masurile administrative perntru evitarea oricarui risc la adresa pacientilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante in cauza.

De asemenea, Ministerul Sanatatii informeaza faptul ca actiunile de control continua, fiind totodata luate masuri de auditare a contractelor derulate de unitatile sanitare cu firma HexiPharma”, se precizeaza intr-un comunicat de presa, al MS

Iata Lista spitalelor cu dezinfectanti diluati

Alba
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia

Bacau
Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

Brasov

Spitalul Clinic de Copii Brasov
Spitalul Fagaras

Braila

Centrul Integrat Medicala Paleativa

Caras Severin

Spitalul de Urgenta Resita

Calaraşi

Spitalul Orasenesc Lehliu Gara
Spitalul Psihiatrie Sapunari
Spitalul Calarasi Pneumologie
Spitalul de Urgenta Calarasi
Spitalul Municipal Oltenita

Cluj

Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” Cluj
Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” Cluj Napoca

Constanta

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie
Spitalul Municipal Mangalia
Spitalul Orasenesc Harsova
Sanatoriulul Balnear si de Recuperare Techirghiol

Dolj

Spitalul Municipal Filantropia Craiova
Spitalul Municipal Calafat

Galati

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA” SF APOSTOL ANDREI” GALATI
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „SF. IOAN” GALATI

Gorj

Spitalul Orasenesc Bumbesti – Jiu

Harghita

Spitalul Municipal Gheorghieni

Iasi

Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda Iasi
Spitalul clinic de psihiatrie „Socola” Iasi

Mures

Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures

Neamt

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Olt

Spitalul Judetea Slatina
Spitalul Municipal Caracal

Prahova

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

Satu Mare

Spitalul Orasenesc Negresti Oas

Suceava
Spitalul Psihiatrie Campulung Moldovenesc
Spitalul Psihiatrie Cronici Siret
Spitalul Municipal Radauti
Spitalul Orasenesc Gura Humorului
Spitalul Municipal Falticeni

Timisoara

SC Materna Care SRL

Tulcea

Spitalul Judetean Tulcea

Valcea

Spitalul Municipal Dragasani
Spitalul Orasenesc Horezu

Bucuresti
Institutul National de Endocrinologie Parhon
Spital de Urgenta Pantelimon
Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta
Spital Sf Stefan
Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan
Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino
Spitalul de Nefrologie Carol Davila
Spitalul Universitar de Urgenta

Scandalul dezinfectantilor diluati a izbucnit dupa o ancheta a jurnalistului Catalin Tolontan, care a dezvaluit, bazandu-se pe declaratiile şi pe documentele furnizate de foşti angajati ai firmei Hexi Pharma, a dezinfectantii furnizati de aceasta spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

De asemenea, presa a mai relatat ca Dan Condrea, patronul acestei firme, este actionar si la o firma care asigura servicii de curatenie in unitati medicale, firma care acelasi administrator ca Unilab, aboratorul unde ar trebui sa fie verificata calitatea dezinfectantilor. Analize facute in laboratorul de stat ICECHIM au aratat ca dezinfectantii livrati de Hexi Pharma au o concentratie de 10 ori mai mica decat cea din reteta.

Dupa aceste dezvaluiri, Parchetul General a demarat o ancheta, iar MS a dispus un control la spitale. Sambata, jurnalistul Catalin Tolontan a scris ca verificarile cerute de ministrul Sanatatii „sunt gandite de acelaşi om a carui asociatie a primit sponsorizari de la producatorul de dezinfectanti destinati spitalelor”.

In replica, Ministerul Sanatatii a transmis ca actiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac in colaborare cu Parchetul General, sunt urmarite in teren de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica, iar la nivel central de catre ministrul Sanatatii, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii şi Inspectia Sanitara de Stat.

De asemenea,  premierul Dacian Ciolos a trimis Corpul de control in doua controale majore la Ministerul Sanatatii: unul va verifica modul in care ministerul a controlat dezinfectantii Hexi Pharma, al doilea – la comisia de biocid a ministerului. Cele doua controale vin pe fondul indoielilor exprimate de medici, ziaristi si membri ai societatii civile fata de modul in care Ministerul Sanatatii a gestionat criza dezinfectantilor.

Totodata, Alianta Medicilor din Romania a transmis astazi un memoriu la Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentiala si Guvern „privind consecintele deosebit de grave ale utilizarii de substante dezinfectante improprii in mediul spitalicesc din Romania”, cerand declararea situatiei de urgenta!

„Va solicitam ca, in paralel, sa analizati necesitatea declansarii unei ample anchete administrative, care sa aiba in vedere analiza aprofundata, interdisciplinara a utilizarii unor substante improprii de igienizare. Un prim aspect, pe care trebuie sa il identifice spre analiza o asemenea comisie, consta in gradul de siguranta oferit pacientilor din spitalele in care s-au utilizat aceste substante improprii, mai exact, identificarea corecta a riscurilor la care sunt expusi pacientii si actul medical prestat in aceste unitati”, se arata in memoriul medicilor citat de agentia Mediafax.

Hexi Pharma a anuntat in 28 aprilie ca a demarat o ancheta interna „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru aparitia acestei situatii”, iar pana la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autoritati şi de catre mass-media s-a oprit productia in fabrica, precum si orice distributie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top