Connect with us
Lovitură pentru PSD! Decizia luată de Comisia de la Veneția, cu privire la legile Justiției

Știri

Lovitură pentru PSD! Decizia luată de Comisia de la Veneția, cu privire la legile Justiției

Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară asupra legilor justiției concepute de PSD, criticând unele modificări. De asemenea, s-a cerut o modificare a Constituției, pentru a echilibra raportul între președinte și ministrul Justiției în ceea ce privește numirea procurorilor-șefi.

Astfel, Comisia de la Veneția recomandă menţinerea rolului preşedintelui ţării şi al Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește modul de numire şi revocare a magistraţilor.

Conform judecătorului Cristi Danileț, opinia Comisiei de la Veneția este obligatorie, iar România ar risca chiar excluderea din Consiliul Europei dacă nu se ține cont de aceste recomandări.

Există, însă, alte voci care spun că recomandările Comisiei de la Veneția au un caracter consultativ.

Comisia afirmă, în opinia preliminară emisă vineri la cererea Preşedinţiei României, că „există aspecte importante în cele 3 propuneri de modificare care, luate separat, dar mai ales împreună, în contextul politic complex din România de azi, este foarte probabil să slăbească independenţa judecătorilor şi procurorilor şi încrederea publică în sistemul judiciar”.

Este vorba în special de „noul sistem pentru numirea şi revocare şefilor parchetelor şi rolul Ministrului Justiţiei în acest context”.

„E greu să nu observi pericolul reprezentat de aceste instrumente, care pot duce la presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor”, afirmă documentul, „cu consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei”.

Comisia recomandă autorităţilor române să „reconsidere numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituţie, astfel încât să creeze condiţiile pentru un proces netru de numire/revocare, păstrând rolul unor instituţii ca Preşedinţia şi CSM care să contrabalanseze influenţa Ministrului Justiţiei”, se arată în documentul Comisiei, citat de stirileprotv.ro,

De asemenea, li se cere autorităţilor de la Bucureşti „să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor” şi să „suplimenteze prevederile privind răspunderea materială a magistraţilor”, astfel ca aceştia să poată fi traşi la răspundere doar dacă culpa lor a fost stabilită printr-o procedură disciplinară”.

Şi modificările propuse de majoritate la legea CSM sunt criticate de Comisia de la Veneţia, care suzsţine că trebuie precizate mult mai clar temeiurile pentru revocarea membrilor CSM iar măsurile de „verificare” a magistraţilor să fie bazate pe criterii clare.

De asemenea, Comisia nu a fost de acord nici cu măsurile de pensionare anticipată a magistraților.

În conformitate cu procedura avizelor preliminare în cazurile urgente, Comisia de la Veneţia a autorizat transmiterea evaluării autorităţilor române. Comisia de la Veneţia urmează să susţină acest aviz, fără modificări, în sesiunea plenară din octombrie.

RAPORTUL COMISIEI DE LA VENEȚIA POATE FI ACCESAT AICI!

Citește și: Tudorel Toader, declarații despre Legile Justiţiei și modificările aduse Codurilor penale

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top