Data: 13 Dec. 2017, Ora publicării:10:49

Lungul drum al Regelui Mihai. Fostul Principe Nicolae, prezent pe aeroport

Regele Mihai este adus astăzi în România, din Elveția. Sicriul va fi adus pe Aeroportul Otopeni, de unde va porni către Castelul Peleș. 

Regele Mihai I va fi adus miercuri, la ora 11:00, pe Aeroportul ″Henry Coandă″⁣, cu un avion militar.

Dimineaţa extrem de rece pe Aeroportul Internaţional Geneva. O dimineaţă cu totul neobişnuită. Deoarece autorităţile elveţiene nu au permis transmisia live de pe pistă, rezum mai jos cele întâmplate:

Cortegiul funerar, deschis de maşină funerară, urmată de maşinile ASR Principesei Elena, Principesei Sofia şi domnului Alexander Nixon, alături de colaboratorii Casei MS Regelui (doamna Constantă Iorga, ultima sa secretara executivă; domnişoara Ada Lungu şi cu mine), precum şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, şi ofiţerul SPP care a avut în pază trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale până astăzi, a intrat pe pista aeroportului Geneva la ora 05:00 (ora locală).

Pe pistă, se aflau pentru întâmpinare avionul militar, tip C-27J Spartan, al Forţelor Aeriene Romane (Pilot Comandant, Comandor Ion Staiculescu), reprezentantul Guvernului României (dl Secretar de Stat Victor Opaschi) şi al MApN (General Locotenent Laurian Anastasof), o Gardă de Onoare formată din 11 militari din Regimentul 30 Gardă, o delegaţie din partea Guvernului Cantonului Geneva, precum şi delegaţii din partea Ambasadei, respectiv Misiunii României.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor roman şi elveţian, Garda de Onoare îmbarcând sicriul, purtând deasupra Stindardul Regal. Delegaţia s-a îmbarcat ultima. La ora 6:00 are loc decolarea, pentru că la 11:00 ora României să aterizăm pe aeroportul Henri Coandă.

Sunt profund emoţionat de momentul aterizării. Din 5 decembrie şi până astăzi, am fost aproape mereu (mai puţin luni şi marţi, când m-am deplasat în mai multe localităţi pentru formalităţi administrative) alături de Majestatea Sa pe ultimul sau drum din Exil spre casă. Odată ce aterizăm la Bucureşti, colegii mei din personalul Familiei Regale, alături de colaboratori şi voluntari care şi-au oferit sprijinul benevol, dar şi toţi cei implicaţi în angrenajul Funeraliilor Naţionale din partea instituţiilor de stat, vor duce mai departe această misiune.

Din momentul aterizării la Bucureşti, Regele, în a cărui lumină am stat, devine pe veci una cu Țara” este mesajul publicat de Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale.

Programul ceremoniilor de miercuri

De la aeroport, cortegiul se va îndrepta spre Palatul Peleş atât de drag fostului suveran. Este şi locul în care vor putea să îşi ia rămas bun, demnitarii şi reprezentanţii diplomatici.

Oamenii de rând, care îl regreta pe Mihai I, vor avea ocazia să se roage la catafacul de la Palatul Regal, abia miercuri seară, după ora 21:00.

Începând cu ora 11:00, la Aeroportul Otopeni, în salonul Oficial, cortegiul funerar al Regelui Mihai I va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de militarii Gărzii de Onoare.

Acolo se va oficia o slujbă după care trupul Majestăţii Sale va fi transportat la Palatul Peleş. Aici, nu este permis accesul publicului.

Cortegiul se va deplasa către Sinaia fără oprire, însă va încetini în fiecare localitate. La ora 14:00, sicriul regal va fi aşezat în Holul de Onoare al Palatului Peleş. Aici, vor avea acces doar oficialităţile de rang înalt, printre care preşedintele Klaus Iohannis.

Seara, în jurul orei 18:00, cortegiul va pleca spre Bucureşti pe acelaşi traseu. Ar trebui să ajungă în Capitala două ore mai târziu şi va trece pe sub Arcul De Triumf. Circulaţia va fi restricţionată în zonă, dar şi pe arterele alăturate. Traficul va fi oprit progresiv apoi până la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Regele Mihai este adus astăzi în România

Publicul poate urmări de pe marginea drumului trecerea coloanei mortuare care va trece pe sub Arcul de Triumf, în jurul orei 20:00.

Ultima dată când Regele Mihai I a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost acum un sfert de secol, în aprilie 1992 când politicienii vremii încercau să-l îndepărteze cu orice preţ de simbolul României.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va ajunge miercuri la Palatul Regal unde va rămâne până sâmbătă, în Sala Tronului.

Casa Regală a permis accesul publicului chiar de miercuri seară în spaţiul în care se afla catafalcul, cu rugămintea ca oamenii să se îmbrace în ţinute închise, să nu îşi facă fotografii lângă sicriu, să nu vină însoţiţi de copii mici şi să lase florile la intrarea în Palat.

Sâmbătă dimineaţa, în faţa statuii lui Carol I, primului rege al României, va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Sicriul Majestăţii sale va fi urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, iar cortegiul funerar îl va însoţi pe ultimul rege al României până în Dealul Mitropoliei unde va avea loc slujba de înmormântare.

Traficul va fi restricţionat în zona începând între orele 8:00 şi 14:00 din Calea Victoriei până în Dealul Mitropoliei. Cortegiul merge la pas pe Splaiul Independenţei, Bulevardul Unirii. Publicul care doreşte să fie prezent poate ajunge pe jos în zonă.

Sluja de înmormântare de la Patriarhie va dura aproximativ două ore şi va fi oficiată de Preafericitul Daniel. Aici, au acces, doar membrii Casei Regale. Oamenii vor putea însoţi cortegiul funerar începând cu ora 14:00 către Gara Regală Băneasa.

Circulaţia va fi din nou restricţionată progresiv din Piaţa Unirii, Universitate, Romană, Victoriei până la Piaţa Presei Libere şi Fântâna Mioriţa.

Gara Regală Băneasa este un obiectiv important în traseul funeraliilor majestăţii sale Regele Mihai I, aşa că autorităţile s-au mobilizat: este reparat pavajul, sunt toaletaţi copacii din jur, iar parcarea pe platou va fi interzisă începând de vineri 15 decembrie la ora 16:00. Aici va fi garat şi Trenul Regal care va transporta sicriul la Curtea de Argeş.

Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

  • Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
  • Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
  • Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
  • Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.
  • Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat.

Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Sicriul va fi depus la Castelul Peleș

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

  • Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
  • Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
  • Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.
  • Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Regele Mihai este adus astăzi în România

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Citeşte şi VIDEO Crima la stația de metrou Dristor 1. Reacția criminalei RECIDIVISTE

Sursa: Huff.ro
Data publicării: 13 Dec. 2017
Scris de , în Știri
Comentarii