Connect with us
Modificările Codului de Procedură Penală, adoptate de Comisia Iordache

Știri

Modificările Codului de Procedură Penală, adoptate de Comisia Iordache

Comisia specială pentru legile justiţiei a aprobat, joi, modificările la Codul de procedură penală, transmite Agerpres. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă” şi urmează să intre în dezbaterea Senatului ca primă Cameră sesizată.

Parlamentarii din comisia specială condusă de Florin Iordache au mai votat, joi, un amendament controversat de natură să schimbe Codurile penale.

Astfel, instanţa de apel nu poate schimba sentinţa primei instanţe decât dacă administrează probe noi sau readministrează niște probe.

Articolul prevede clar că dacă prima instanță dă o decizie de achitare, la apel nu poate fi dată o sentință de condamnare. Asta doar dacă nu sunt prezentate probe noi sau sunt readminstrate cele existente.

Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat și alte amendamente la proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală.

Așadar, s-a decis că probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind „lovite de nulitate absolută”.

Codul de Procedură penală a fost modificat

De asemenea, „probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul parchetului, în ceea ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în cea ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată”.

Totodată, PSD a propus un amendament care spune că audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore.

Declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi înregistrate, la cerere, cu mijloace tehice audio şi puse integral la dispoziţiile apărării.

Citește și ANAF anunţă că declaraţia unică poate fi depusă online de azi

Înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice, pot constitui mijloace de probă.

În timpul votului, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, i-a cerut deputatului USR Stelian Ion să îl dea afară din sală pe consilierul său. Ion a susţinut că are nevoie de consilier, iar deputatul Eugen Nicolicea i-a spus că este o ruşine a Parlamentului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top