Connect with us
Pensia, doar pe card din 2019! Vestea care dă bătăi de cap pensionarilor

Știri

Pensia, doar pe card din 2019! Vestea care dă bătăi de cap pensionarilor

Vești nu tocmai bune pentru pensionari. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunță că din 2019, pensia se va primi doar pe card.

Măsura, anunțată de Eugen Teodorovici într-un interviu pentru DCNews, va afecta aproximativ trei milioane de pensionari.

În România, sunt 4,7 milioane de pensionari, iar din aceștia 1,7 milioane primesc pensia pe card în acest moment. Cei mai mulți sunt din mediul urban.

Ministrul de Finanțe spune că cei 600 de milioane lei care sunt cheltuiți anual pentru expedierea pensiilor prin Poșta Română pot fi distribuiți administrațiilor locale pentru investiții.

Teodorovici a anunțat că vor fi oferite bonusuri celor care vor alege această soluție de a-și primi pensia.

În plus, este foarte important de reținut că tranzacțiile cu cardul efectuate de pensionari nu vor fi însoțite de comisioane.

Măsura îi va afecta foarte tare pe pensionarii din mediul rural, acolo unde nu sunt foarte multe bancomate sau unități bancare.

Potrivit statisticilor, doar 30% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar şi foarte puţini dintre aceştia sunt pensionari.

De asemenea, sociologii spun că le va fi foarte greu pensionarilor de la țară să se descurce cu un sistem bancar cu care nu sunt deloc familiarizați.

„Sunt destul de puţini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oraş. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la ţară cu un nivel mai redus de educaţie să se descurce cu sistemul bancar.

Problema asta s-a pus şi atunci când s-a trecut la plata salariilor pe card. Dar atunci trecerea s-a făcut destul de uşor, oamenii au reuşit să se adapteze. Era vorba însă de o populaţie de alte vârste şi numai din mediul rural.

O altă problemă e cum o să se facă trecerea de la poştaş la card. Ar trebui să există o anumită perioadă de tranziţie, astfel încât pensionarii să poată să-şi deschidă conturi. Băncile vor veni în întâmpinarea pensionarilor“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Ministrul Muncii dezvăluie cum va funcționa Legea Pensiilor

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top