Connect with us
Comisia de la Veneţia se reuneşte azi pentru confirmarea avizului pe tema legilor justiţiei din România

Politic

Comisia de la Veneţia se reuneşte azi pentru confirmarea avizului pe tema legilor justiţiei din România

Comisia de la Veneția se reunește vineri în sesiune plenară pentru două zile, pe ordinea de zi a ședinței se află și confirmarea avizului pe tema justiției din România, la patru zile de la adoptare OUG pe legile justiției.

Pe agenda provizorie a reununii se menţionează că avizul va fi adoptat cu modificări pentru a reflecta prevedierile Ordonanţei de Urgenţă adoptate în principiu pentru conformarea cu observaţiile comisiei.

Tot astăzi ar urma să se examineze și un proiect de aviz referitor la Codul Penal și Codul de procedură penală.

Subiectul referitor la confirmarea avizului preliminar privind legile justiţiei din România se află la punctul 10 al ordinii de zi, care va fi supusă însă aprobării la începutul şedinţei, potrivit news.ro.

“Comisia este invitată să confirme avizul preliminar asupra proiectului de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 referitoare la CSM.

(…) O ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să aplice anumite recomandări din aviz ar putea fi adoptată înaintea sesiunii. În acest caz, ar putea să adopte avizul cu câteva modificări, care să reflecte OUG.

Citește și: Klaus Iohannis, despre OUG pe legile justiției: „Această ordonanță este îngrijorătoare”

Comisia este invitată pentru a avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale comune pentru modificarea legilor vizând sistemul judiciar şi cu Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi să examineze, în vederea adoptării, proiectul de aviz referitor la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură penală”, se arată în agenda provizoreie a reuniunii în plen.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care arată că ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a folosit în repetate rânduri de calitatea de membru al Comisiei de la Veneţia pentru a legitima public soluţii legislative cel puţin controversate.

Avocatul Poporului solicită informaţii suplimentare Guvernului şi MJ în legătură cu ordonanţa pe legile Justiţiei

Avocatul Poporului solicită informaţii suplimentare Guvernului şi ministrului Justiţiei în legătură cu aspectele de neconstituţionalitate sesizate de Parchetul General, USR şi PNL privind ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei.

„Avocatul Poporului solicită informaţii suplimentare Guvernului României şi ministrului Justiţiei în legătură cu aspectele sesizate de petenţi în memoriile privind neconstituţionalitatea OUG nr. 92/2018.

Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Naţional Liberal, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi numeroşi cetăţeni au solicitat Avocatului Poporului sesizarea directă a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului remis joi AGERPRES.

foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top