Connect with us
Curtea Constituțională a tranșat conflictul între președinte și premier

Politic

Curtea Constituțională a tranșat conflictul între președinte și premier

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Executivului, Viorica Dăncilă, în cazul concediului premierului.

Pe 3 august, preşedintele Klaus Iohannis a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului (Paul Stănescu) să exercite atribuţiile sale.

Doar 2 judecatori i-au dat dreptate presedintelui Klaus Iohannis. In schimb, ceilalti 7 judecatori CCR au fost convinsi de argumentele Guvernului.

În 3 august, Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedinte, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 – 13 august, când a fost în concediu.

Iohannis afirmă că prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei, aparţine altei autorităţi publice, respectiv şefului statului.

„Viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, desemnat prin Decizia nr. 247/2018 să exercite atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României, nu poate să conducă şedinţele Guvernului şi nici să semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atribuţii revenind, în condiţiile art. 24 şi ale art. 27 din Legea nr. 90/2001, în mod exclusiv prim-ministrului învestit de Parlament”, argumentează preşedintele în sesizare.

Şeful statului menţionează că atribuţia preluată de Stănescu este „conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune „nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală”.

Citește și: Guvernul adoptă rectificarea bugetară fără a avea avizul CSAT. Reacție dură a lui Iohannis

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top