Connect with us
Dacian Cioloș îi solicită demisia premierului Viorica Dăncilă: „Acest gest înseamnă redarea demnității cetățenilor”

Politic

Dacian Cioloș îi solicită DEMISIA premierului Viorica Dăncilă: „Acest gest înseamnă redarea demnității cetățenilor”

Dacian Cioloș, fondatorul Mişcării România Împreună (RO+), îi cere premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare deschisă, demisia, pentru ca „situaţia tensionată în care se găseşte societatea românească“ să se calmeze şi pentru ca românii să-şi recapete demnitatea.

„Aveţi datoria de onoare de a rezolva situaţia tensionată în care se găseşte societatea românească. Primul pas este demisia dumneavoastră de urgenţă. Se împlineşte o săptămână de când statul român, puterea politică, Guvernul României pe care îl conduceţi şi Ministerul de Interne aflat în subordinea dumneavoastră au ales să atace cetăţeni români nevinovaţi, care protestau legitim.

Toleranţa şi dialogul sunt părţi esenţiale ale democraţiei. Prin folosirea abuzivă, ilegală şi disproporţionată a violenţei împotriva propriilor cetăţeni, Guvernul PSD-ALDE a căzut un test important, a trecut o limită dincolo de care există o singură soluţie: demisia”, susţine Dacian Cioloş în scrisoarea deschisă adresată Vioricăi Dăncilă, scrie News.ro.

Citește și: Viorica Dăncilă, prima reacție după protestul din 10 august. A trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene

De asemenea, fostul premier al României menționează că în istoria recentă România a cunoscut niște momente violente de nepermis, în urma cărora cetăţenii acestei ţări au fost ucişi sau au avut de înfruntat agresiuni gratuite din partea propriilor conducători.

„Am crezut că acele vremuri au trecut. Sunt convins că, dacă aş fi discutat cu dumneavoastră la Bruxelles, în urmă cu un an sau doi, aţi fi fost de acord că un astfel de moment violent nu mai poate avea loc în România.

Cu tristeţe constat că sute de cetăţeni români au fost bătuţi, gazaţi şi jigniţi fără nicio justificare, alta decât că protestau la adresa partidului din care faceţi parte şi la adresa celui care îl conduce în momentul de faţă. Cum violenţele au avut loc în timpul mandatului dumneavoastră, sunteţi pe deplin responsabilă.

Onoarea funcţiei pe care o ocupaţi vă cere să demisionaţi de urgenţă. Încercaţi să nu vă refugiaţi în retorica minciunii şi a conspiraţiei. Nu o să vă amintesc de datoriile legale pe care le aveţi şi nici nu voi sublinia că este inadmisibil ca prim-ministrul României să le ofere teorii abracadabrante propriilor cetăţeni.

Sunt convins că ştiţi toate acestea, chiar dacă partidul din care faceţi parte a promovat un astfel de discurs politic în ultimii doi ani. Există deja dovezi clare că am avut parte de violenţe disproporţionate împotriva cetăţenilor români care îşi exercitau paşnic dreptul de a protesta.

Ştim că atacul asupra cetăţenilor din piaţă este o decizie politică prin semnătura prefectului Bucureştiului. Este evident că forţele de ordine nu au intenţionat nicio clipă să îndepărteze provocatorii din piaţă şi, atunci când au încercat să evacueze Piaţa, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile. Pentru o minimă reparaţie este nevoie de demisia dumneavoastră de urgenţă”, susţine fostul premier.

El îi cere Vioricăi Dăncilă ca, în anul Centenarului, să aibă decenţa de a le oferi românilor un moment de minimă onoare, astfel încât să nu ajungem pe 1 Decembrie cu un guvern care a girat violenţe împotriva propriilor cetăţeni.

„Dincolo de semnificaţia demisiei dumneavoastră, vă rog să nu uitaţi că activitatea prim-ministrului României şi, implicit, a întregului executiv trebuie subsumată prevederilor constituţionale. Constituţia României oferă fiecărui cetăţean posibilitatea de a protesta, impune respectarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de a protesta.

Citește și: Dacian Cioloș, despre participanții de la protestul din 10 august: „Au simptome curioase în urma gazării”

Prin ce s-a întâmplat în data de 10 august în Piaţa Victoriei, aceste drepturi şi libertăţi au fost încălcate chiar de către propriul Guvern. Un prim-ministru al României nu poate gira astfel de comportamente şi este datoria sa morală să demisioneze imediat.

Aş vrea să vă atrag atenţia, dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră din coaliţia majoritară, că nimeni în România nu pune la îndoială rezultatul alegerilor din decembrie 2016, care a permis partidului dumneavoastră să vă desemneze premier. Intenţia protestatarilor nu a fost să înlăture PSD de la guvernare printr-o lovitură de stat sau printr-o formulă nedemocratică.

PSD singur a demis două guverne şi doi premieri pe care i-a nominalizat. Demisia dumneavoastră nu înseamnă calcule politice oculte, ci doar redarea demnităţii cetăţenilor români, indiferent că au votat sau nu cu partidul dumneavoastră.

Demisionaţi pentru a vă elibera propriii alegători de povara represiunii abătute asupra concetăţenilor lor. Demisionaţi dumneavoastră, dacă Liviu Dragnea nu mai are nicio legătură cu realitatea”, scrie Cioloş.

Foto: Hepta.ro

1 Comment

1 Comment

  1. magica doru

    2018-08-18T11:34:15+03:00 at 11:34

    bleavo lui,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,dar ciolos cine este, ce a facut bun pt. Romania

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top