Connect with us
Klaus Iohannis a discutat cu studenții despre situația lor și dacă vor să plece din România

Politic

Klaus Iohannis a discutat cu studenții despre situația lor și dacă vor să plece din România

Președintele Klaus Iohannis a stat de vorbă cu stundeții în încercarea de a afla dacă aceștia vor ramâne în România sau vor pleca în străinătate. Discuția cu studenții a avut loc la Iași, într-o cafenea.

Președintele Iohannis i-a întrebat pe studenți dacă le ajung bani pentru întreținere și taxele de facultate. Aceștia au afirmat ca fară ajutorul părinților nu s-ar descurca.

Liderii studenților din Iași i-au explicat președintelui României că banii pe care îî primesc din burse nu le junge nici măcar pentru plata cazării.

Timp de 30 de minute președintele Klaus Iohannis a discutat problemele cu liderii studenților

Aproximativ 20 de studenți au participat la întâlnirea cu președintele țării, iar acesta le-a transmis celor prezenți că își doreste o discutie liberă. Iohannis la povestit celor prezenți inclusiv de perioada lui de studenșie când era în Cluj.

„Am multe amintiri de atunci, e tinereţea, se leagă multe prietenii atunci şi se pun bazele carierei”, a declarat şeful statului.

O studentă la Facultatea de Medicină din Iaşi i-a spus preşedintelui că nu sunt suficiente posturi pentru absolvenţi. Iohannis răspunzând că ar trebui să existe o corelare între oferta universitară şi piaţa muncii.

Abordată și tema posturilor vacante în medicină, o studentă a adus în discuție că după terminarea facultății nu au unde se angaja.

Iohanis spune că soluția ca studenții să aibă locuri de muncă. Universitățile să își coreleze programele din facultăți cu cerințele pietii

„Dacă universităţile pregătesc prea mulţi studenţi la un anume profil, e clar că unii ajung fie şomeri. Fie îşi caută un loc de muncă în alt domeniu. Nu e rezolvată această chestiune la noi. Însă trebuie să creştem numărul de studenţi. Ponderea celor cu studii superioare să fie mai mare decât a celor cu studii medii. Dar şi unii şi alţii trebuie să-şi găsească un loc de muncă”, a spus preşedintele.

Iohanis îngrijorat de plecarea studenților în străinătate

Studenții ieșeni au fost întrebați de președinte dacă au de gând să parăseasca țara dupa terminarea facultății.

Tinerii prezenți la discuție i-au spus președintelui ca sunt tentați de această variantă pentru că piața din afară are salarii mai bune și posturi mai multe.

„E o soluţie proastă pentru România, nu trebuie să creăm un sistem în care absolvenţii să plece în altă parte”, le-a spus preşedintele.

Student la discuția cu președintele Klaus Iohannis: ”Cu 250 de lei nu putem plăti nici cazarea!”

Cazările din cămin nu costă mult, dar studenții i-au atras atenția ca banii primiti din burse nu le ajung nici măcar pentru cazare.

„Şi cum vă descurcaţi?”, a întrebat preşedintele, studentul răspunzând: „Ne ajută părinţii”.

Stundeții îi cer președintelui ca universitățile să primeasca bani în functie de performanță

Tinerii prezenţi la întâlnirea cu preşedintele spun că nu toate universităţile din ţară ar trebui finanţate la fel. Banii să nu fie acordaţi după numărul de studenţi dintr-o universitate, ci în baza criteriilor de performanţă.

„Nu ştiu dacă ar fi bine. S-ar ajunge la subiectivism dacă nu finanţăm peste tot la fel”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, marţi, la Iaşi. El vizitând în cursul dimineţii societatea Antibiotice. După care a participat la dezbaterea „Noul Iaşi – pol major de dezvoltare a industriei IT din România”.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top