Connect with us
Liviu Dragnea: "Iohannis nu va putea refuza propunerea PSD de premier dacă vor avea majoritate"

Politic

Liviu Dragnea: „Iohannis nu va putea refuza propunerea PSD de premier dacă va avea majoritate”

Liviu Dragnea, președintele PSD, acordat miercuri un interviu pentru Ziarului Financiar. El a spus că președintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de premier a PSD dacă aceștia vor avea majoritate.

„Noi la Cotroceni vom merge cu o singură opțiune dacă vom avea majoritate. (…) Dacă românii vor vota o anumită configurație politică a Parlamentului, care parlamentari vor prezenta o propunere. Cum ca președinte să vină o majoritate pe care o ai în față și care spune că «ăsta este omul pe care îl vom vota ca premier» și tu să mergi cu altă propunere pe care să o susțină o minoritate? Este foarte greu asta”, a afirmat Dragnea.

Liviu Dragnea: „Dacă un partid are majoritate, președintele nu poate refuza propunerea de premier”

El a precizat că există o decizie a CCR din 2014. Această decizie spune că dacă un partid are majoritatea, președintele nu poate refuza propunerea lor de premier.

„Raţiunea sau spiritul articolului din Constituţie care vorbește de negocieri cu partidele în vederea formării Guvernului are logică doar într-o anumită situaţie. Dacă rezultatul alegerilor stabileşte o structură politică a Parlamentului care, la final, duce la neşansa de a se constitui o majoritate.

Adică partidele nu se înețeleg între ele să facă 50% plus 1. Atunci intervine rolul esenţial al preşedintelui. Să îi tot cheme şi să încerce să vadă din discuţia cu fiecare partid care persoană ar avea şansa să strângă o majoritate ca să formeze Guvernul. Însă, când la preşedinte vine o majoritate şi arată «ăsta e omul în care avem încredere» şi Parlamentul va vota această propunere, ce logică să ai să spui «nu sunt de acord cu asta pentru că vreau eu să pun pe altcineva?»” , a detaliat liderul PSD.

Citește și: Alegeri parlamentare 2016. Liviu Dragnea spune că va demisiona dacă PSD nu va câștiga alegerile

”Nu merge. Atunci se poate întâmpla orice”, a răspuns Dragnea, întrebat ce va face dacă Iohannis va cere PSD altă nominalizare.

Întrebat ce funcție vizează după alegeri, el a replicat: „Președinte PSD”, relatează mediafax.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top