Connect with us
ŞOC în lumea politică! Sevil Shhaideh, GRAV bolnavă

Politic

Presa internațională, despre nominalizarea lui Sevil Shhaideh: ”Va exista o parte din electorat căruia nu-i va plăcea acest lucru”

Presa internațională comentează propunerea de premier avansată miercuri de președintele PSD Liviu Dragnea. Mass-media străină precizează că România ar putea avea pentru prima dată o femeie premier și ar fi tot pentru prima oară când în fruntea Guvernului de la București s-ar afla o persoană de religie musulmană.

The Associated Press consideră nominalizarea lui Sevil Shhaideh o alegere surprinzătoare făcută de Liviu Dragnea, ”deoarece numele ei nu este larg cunoscut în România”.

Agenția americană o prezintă pe Shhaideh ca pe o membră a partidului care nu a participat totuși la alegerile parlamentare ți menționează că aceasta a fost Ministrul Dezvoltării Regionale timp de șase luni, în 2015.

Președintele Iohannis se consultă cu liderii politici înainte de a nominaliza un premier, deoarece acesta are nevoie de aprobarea Parlamentului, mai scrie agenția. În cazul în care Sevil Shhaideh o va obține, ea va deveni ”prima femeie premier musulman”.

Reuters scrie că PSD și ALDE au împreună o ”majoritate absolută” de 250 dintre cele 465 de mandate.

Agenția internațională relatează că Liviu Dragnea a spus clar că intenţionează să fie puterea din spatele noului Guvern și că relația cu Sevil Shhaideh este apropiată.

Sevil Shhaideh ar putea deveni prima femeie premier musulman

”El a fost martor la căsătoria ei, în 2011, cu un fost consultant la Ministerul Agriculturii născut în Siria”, precizează agenţia cu sediul în Londra.

Președintele Klaus Iohannis urmează să nominalizeze un premier până vineri.

The New York Times scrie că în cazul în care va obține votul Parlamentului, Shhaideh va deveni atât prima musulmană, cât și prima femeie premier din România.

”De obicei liderul celui mai mare partid este desemnat de preşedinte ca premier”, însă Dragnea ”ar fi fost o alegere problematică”, scrie ziarul, cu referire la condamnarea acestuia pentru fraudă electorală.

”Este o alegere surprinzătoare”, a declarat Sergiu Miscoiu, un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, citat de ziar. ”Oamenii se aşteptau la cineva controlat de Dragnea, din ierarhia partidului, nu la un nume relativ nou”, explică el.

”Alegerea lui Shhaideh sugerează că Dragnea va controla Guvernul fără să-şi asume responsabilitatea direct”, a adăugat profesorul.

Acesta precizează că o asemenea alegere are ca scop contracararea acuzațiilor de ortodoxism și naționalism din campanie.

Paul Ivan, un analist de la European Policy Center din Bruxelles, un fost diplomat român, a declarat pentru NYT că alegerea făcută de Dragnea a fost surpriză și pentru observatorii politici.

Nominalizarea lui Sevil Shhaideh a fost o surpriză și pentru observatorii politici

Acesta precizează că Sevil Shhaideh este considerată mai mult manager decât un politician. „Este percepută ca un tehnocrat”, spune el, adăugând că este „o economistă care a lucrat mulţi ani în administraţia locală şi regională”.

NYT menționează și că aceasta are mai multe proprietăți în Siria. De asemenea, jurnaliștii americaniscriu că  ”femei musulmane sunt foarte rar şefi de stat sau guverne în Europa” şi citează exemple din ţări musulmane – Tansu Ciller, premierul Turciei în anii ’90, şi Atifete Jahjaga, preşedinta Kosovo în perioada 2011-2016.

”Peste 80% dintre români sunt ortodocşi, iar mai puţin de 1% sunt musulmani”, precizează ziarul.

Va exista o parte din electorat căruia sigur nu-i va plăcea acest lucru”, potrivit lui Paul Ivan. Acesta mai spune că românilor nu le va plăcea ca cele mai puternice funcții în stat să fie ocupate de reprezentanți ai unor minorități etnice și religioase, în condițiile în care președintele Iohannis este de origine germană și protestant.

Ivan apreciază că religia lui Sevil Shhaideh nu va fi o piedică insurmontabilă, deoarece ”în general, comunitatea musulmană din România, turcii şi tătarii, practică un islam foarte moderat”. Acesta menționează că ei au trăit peste 100 de ani într-o țară nemuslmană și că Shhaideh ”nu are capul acoperit”.

Citește și: Sevil Shhaideh, prima declarație: „România a optat pentru un nou început”

NYT scrie și că numirea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier nu va modifica poziția României față de migranți.

”În mod ironic, faptul că este musulmană o va împiedica să fie îndrăzneaţă în domenii ca (criza) refugiaţilor, numai pentru că este uşor de demonizat şi spus «sigur că spui asta, (doar) eşti musulmană»”, a declarat Radu Magdin de la Smartlink Communications, un grup de consultanţă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top