UPDATE PSD: În ce situaţie va fi președintele României SUSPENDAT

12.06.2018
UPDATE PSD: În ce situaţie va fi președintele României SUSPENDAT

PSD ar pregăti suspendarea președintelui Klaus Iohannis, susțin surse din partid pentru ziarul Libertatea, dupa ce social democrații au analizat declarațiile făcute de președintele României în decursul zilei de marți.

Actualizare, 22:08 – Lia Olguța Vasilescu a declarat că președintele va fi suspendat dacă nu grăbește decizia în ceea ce o privește pe Laura Codruța  Koveși.

În cazul în care președintele României ar fi suspendat, timp de 30 de zile, președinte interimar ar fi Călin Popescu Tăriceanu, conform constituției, șeful senatului fiind cel care preia funcția.

Planul PSD pare a fi pus unul bine pus la punct, prin această mișcare Laura Codruța Koveși ar putea fi revocată imediat.

Iată comunicatul de presă remis către huff.ro:

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, trage un semnal de alarmă cu privire la tergiversările șefului Statului de a aplica decizia CCR privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției, subliniind că un refuz ar produce consecințe extrem de grave, atât la nivel național, cât și la nivel european.

”Tergiversările Președintelui sunt complet nejustificate, iar fiecare zi care trece fără ca acesta să aplice decizia CCR îl apropie mai mult de statutul de președinte neconstituțional.

Refuzul său ar genera consecințe grave atât în plan intern, cât și european. Un astfel de demers ar scoate România de pe harta țărilor cu democrații consolidate!

Președintele ne spune, practic, că orice decizie a unei instanțe de judecată din România poate fi pusă în discuție, în loc să fie executată. Este un gest iresponsabil și un act de agresiune la adresa ordinii constituționale a României!”, subliniază Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD mai arată că ideea declanșării unei dezbateri publice pe tema deciziei CCR este un nonsens, de vreme ce Curtea este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale.

”Deciziile Curții nu pot face obiectul dezbaterilor publice. Deciziile CCR se execută! Cum să dezbați ceva ce este definitiv și irevocabil conform legii? Ne aflăm în fața unui precedent extrem de periculos, prin care însuși Președintele țării îndeamnă la nesupunerea în fața legilor și instanțelor judecătorești, doar pentru că o decizie nu este pe placul său.

Iar insinuarea Președintelui că se dorește afectarea independenței procurorilor reprezintă o acțiune gravă de intoxicare a opiniei publice, în condițiile în care motivarea CCR precizează explicit: ”, mai arată Nica.