Connect with us

Politic

Rusia, reacție dură după cazul Skripal: 60 de diplomați americani vor fi expulzați

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Huntsman, pentru a-i comunica măsurile de represalii la decizia ţării sale de a expulza diplomaţi ruşi în cazul otrăvirii spionului dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, transmite agenţia EFE.

” Literalmente, în acest moment, ambasadorul SUA a fost chemat la Ministerul de Externe, unde este informat cu privire la conţinutul măsurilor de răspuns împotriva Statelor Unite”, a spus şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea consulatului SUA la Sankt Petersburg, a anunţat joi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii unui fost agent rus şi a fiicei sale în această ţară.

SUA au expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle.

ȘTIRE ASEMĂNĂTOARE: Cazul Skripal: Răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele, afirmă premierul Theresa May

Cazul Skripal. remierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că măsurile de retorsiune luate de către Moscova ca reacţie la sancţiunile britanice ‘nu schimbă cu nimic faptele’ şi nici culpabilitatea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale la Salisbury (Anglia), relatează AFP.

‘Răspunsul Rusiei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nicio altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus’, a declarat şefa guvernului britanic într-un discurs rostit la Londra, la congresul de primăvară al formaţiunii sale politice, Partidul Conservator.

Theresa May a afirmat totodată că Marea Britanie va decide următorii paşi alături de aliaţii săi în zilele următoare după ce Rusia a a anunţat sâmbătă că va expulza 23 de diplomaţi britanici, relatează Reuters.

Ea a declarat că guvernul britanic ‘a anticipat un răspuns de acest fel’ din partea autorităţilor ruse.

‘Nu vom tolera niciodată o ameninţare la adresa vieţii cetăţenilor britanici şi a altora pe teritoriul Marii Britanii din partea guvernului rus. Suntem asiguraţi de sprijinul puternic pe care l-am primit din partea prietenilor şi a aliaţilor noştri din întreaga lume’, a mai spus şefa guvernului de la Londra.

Theresa May a acuzat Rusia de ‘încălcarea flagrantă a dreptului internaţional şi a Convenţiei privind armele chimice’, subliniind în acelaşi timp că nu există ‘niciun dezacord cu poporul rus’ sau cu cetăţenii ruşi care trăiesc în Marea Britanie.

Sergei Skripal a fost găsit mort alături de fiica sa

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenţi ‘Noviciok’, dezvoltat de Rusia.

CITEȘTE ȘI: Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici

Theresa May a anunțat expulzarea unor diplomați ruși și suspendarea relațiilor cu Rusia

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top