Connect with us
O nouă informație surpriză vine cu un an înainte de alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis s-ar putea să nu mai candideze pentru un al doilea mandat.

Politic

SURPRIZĂ: Klaus Iohannis nu mai candidează pentru al doilea mandat de președinte?! Ce funcție ar urma să ocupe de anul viitor

O nouă informație surpriză vine cu un an înainte de alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis s-ar putea să nu mai candideze pentru un al doilea mandat!

Surse politice citate de Hotnews.ro susțin că președintele Iohannis ar urma să devină în 2019 președinte al Consiliului European, funcție deținută în prezent de Donald Tusk.

Mandatul acestuia expiră însă, la anul, iar oficialii europeni l-ar prefera pe Klaus Iohannis în această funcție.

“Daca Michel Barnier, negociatorul sef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge seful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari sanse la sefia Consiliului European le are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate.

Dacă viitorul șef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul președinte al Consiliului merge la una din țările central sau est europene. Nu este o regulă scrisă, ci o cutumă pentru a menține un echilibru în interiorul UE.

În Estul Europei nu sunt, însă, mulți lideri care s-ar califica pentru o astfel de poziție.

Printre puținii contracandidați posibili se numără președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, care este foarte cunoscută și apreciată în Consiliu, fiind prezentă acolo în calitate de șef de stat de aproape zece ani.

Lituania este, însă, o țară mică, iar actualul președinte al României are avantajul de a vorbi fluent toate limbile de bază ale UE: franceză, engleză, română.

Există o serie de alte indicii care arată o creștere a interesului pentru profilul președintelui Iohannis. La ultima vizită la Bruxelles efectuată la sfârșitul lunii ianuarie, președintele Iohannis s-a întâlnit cu membrii Colegiului Comisarilor.

Potrivit surselor HotNews.ro, se întâmplă destul de rar ca un șef de stat sau de guvern să aibă discuții cu aceștia.

Potrivit acestora, semnificativ ar fi și faptul că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus, în septembrie 2017, că la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE să se tină un summit european la Sibiu, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre.

Acesta ar fi tot un gest de curtoazie din partea oficialilor europeni, prin care se încearcă profilarea lui Klaus Iohannis pentru o eventuală candidatură la Consiliul European.

Președintele Consiliului European acționează că un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului pe cele mai controversate dosare.

Mandatul președintelui Consiliului European este de 2 ani jumătate, cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat.

Administrația prezidențială nu a comentat aceste informații.

Citește și: De ce a desemnat-o Iohannis pe Viorica Dăncilă în funcţia de prim-ministru

1 Comment

1 Comment

  1. Anonim

    2018-12-19T09:29:12+02:00 at 9:29

    Mă deranjează fața lui Claudiu Iohannis și cred că îi fac anticampanie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top