Connect with us
Tudorel Toader: Viorica Dancilă trebuie să sesize CCR în cazul procurorului general Augustin Lazăr

Politic

Tudorel Toader: Viorica Dancilă trebuie să sesize CCR în cazul procurorului general Augustin Lazăr

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu el poate sesiza Curtea Constituţională în ceea ce privește revocarea procurorului general Augustin Lazăr, ci premierul trebuie să facă asta, precizând că „nu există altă cale de urmat”.

„Eu îmi mențin toate afirmațiile, toate argumentele pe care le-am menționat în raportul de evaluare. Mai mult, cred că astăzi argumentele sunt mai consistente, mai convingătoare, mai puternice chiar decât la momentul în care am prezentat raportul de evaluare. Decizia nr. 358 referitoare la fostul procuror-șef DNA (Laura Codruța Kovesi, n.r.) este în opinia mea valabilă absolut la indigo și cu evaluarea procurorului general (…) .

Faptul că președintele a refuzat până în prezent revocarea procurorului general cu siguranță cade în sarcina domniei sale. Procurorul general a învățat ceva din experiența fostului procurorului-șef de la DNA și a zis că dacă președintele poate să refuze la nominalizare, la desemnare o dată pe motive de oportunitate, dacă președintele poate să refuze revocarea pe motive de legalitate sau de nelegalitate, atunci el și-a căutat motive de nelegalitate ca să amâne procedura. Sunt convins că pe fond nu are ieșire din această situație juridică”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat dacă nu ar trebui sesizată Curtea Constituțională la fel ca în cazul Kovesi, ministrul Justiției a replicat: „Încă nu e târziu. (…) Eu, ca ministru al Justiţiei, nu pot sesiza eu, va trebui doar doamna prim ministru”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a adăugat că „nu există altă cale de urmat”.

La începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader, „probabil neavând altă treabă mai bună de făcut”, a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea. Ulterior, reprezentanţii PSD au afirmat, într-un comunicat de presă, că refuzul şefului statului de a îl revoca pe Augustin Lazăr e catalogat drept „complicitate de natură penală”.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Ulterior, procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, proces ce a fost mutat la București. Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top