Connect with us
Vizită istorică! Emmanuel Macron și soția sa au ajuns în SUA. Vor discuta despre acordul SUA cu Iran

Politic

Vizită istorică! Emmanuel Macron și soția sa au ajuns în SUA. Vor discuta despre acordul SUA cu Iran

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat, împreună cu soția sa, Brigitte. Este o vizită istorică, deoarece este prima vizită găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului, în 2017.

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, un subiect important pe care urmează să îl discute cei doi şefi de stat este viitorul acordului cu Iranul în domeniul nuclear.

Luni, guvernul iranian le-a cerut liderilor europeni să încerce să îl convingă pe Trump să nu denunţe acordul din 2015. Prin care şase mari puteri internaţionale au fost de acord să ridice o parte din sancţiunile impuse Iranului, în schimbul renunţării la programul de înarmare nucleară al acestei ţări.

Şi Rusia a făcut un apel în acelaşi sens. Cu o zi înaintea vizitei în SUA, Macron declarase că nu există alternativă la acord, ca mijloc de a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului.

În discursul ţinut pe aeroport, imediat după aterizarea la Washington, el a subliniat importanţa vizitei sale „în contextul actual, cu atâtea incertitudini, probleme şi uneori ameninţări”.

Imediat după ce au sosit la Blair House, reşedinţa din Washington rezervată înalţilor oaspeţi, preşedintele francez şi soţia sa, Brigitte, au făcut o plimbare neanunţată în program prin capitala americană, relatează Reuters şi AFP.

A urmat primirea oficială la Casa Albă, unde Trump l-a întâmpinat călduros pe omologul său francez şi l-a condus într-o scurtă vizită în Biroul Oval.

Macron i-a adus gazdei sale un puiet de stejar din pădurea Belleau, locul unei bătălii din primul război mondial unde au căzut 9000 de militari americani. Cei doi preşedinţi au plantat împreună copacul pe peluza de sud a Casei Albe.

„Franţa este o ţară foarte specială. Este o mare onoare”, a spus Trump.

Soţii Macron i-au însoţit apoi pe preşedintele SUA şi pe soţia acestuia, Melania Trump, într-un zbor cu elicopterul până la Mount Vernon, reşedinţa din statul Virginia a lui George Washington, pentru un dineu privat.

Acum nouă luni, cu ocazia vizitei lui Trump la Paris, Macron i-a oferit oaspetelui său un dineu într-un alt loc deosebit: la etajul al doilea al turnului Eiffel, cu vedere panoramică asupra capitalei Franţei.

Conflictul din Siria, inclus în discuții

Marţi, vor urma întâlniri de lucru la Casa Albă, iar printre temele abordate se vor afla comerţul bilateral şi efectul sancţiunilor SUA împotriva Rusiei. Pe agenda internaţională, în afară de dosarul iranian, este inclus şi conflictul din Siria.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Franţei l-a convins într-adevăr pe Trump – aşa cum a susţinut săptămâna trecută – să nu retragă militarii americani de pe teritoriul sirian.

Apoi, Macron se va adresa Congresului SUA, cu exact 58 de ani după un discurs ţinut în acelaşi loc de predecesorul său Charles de Gaulle.

Foto: Hepta.ro

Atentat în Nashville. Bărbatul care a ucis duminică patru persoane a fost reținut

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top