Connect with us
Protest la București împotriva legii gratierii și amnistiei și a modificărilor asupra Codului Penal.

Știri

Protest faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului Penal: „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”

Mii de oameni s-au adunat, miercuri seara, în Piața Universității, la un protest faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului Penal. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria.

UPDATE: Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de proiectele de graţiere şi modificare a Codului penal elaborate de Ministerul Justiţiei, s-a încheiat după aproape o oră şi jumătate. Toţi cei circa 3.000 de manifestanți au plecat în jurul orei 21.45 din Piaţa Victoriei.

Știrea inițială

Preț de aproape două ore, participanții la protest au scandat „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, „Colectiv!”, „Dragnea și ai lui, ciuma neamului”.

La mitingul organizat în urma unui apel pe Facebook, a venit şi Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi România.

Pe pancartele manifestanților sunt mai multe mesaje, printre care: „Vă vedem”, „Locul hoților este la închisoare, nu la guvernare”, „Vrem legi pentru popor, nu pentru penali”, „Jos labele de pe Codul penal”. Aceștia au strigat, printre altele, „PSD, ciuma roșie!”, „DNA, nu renunța!”, „Fără amnistie, vă vrem la pușcărie!”.

„Sunt împotriva legii graţierii şi împotriva corupţiei în general. Sunt aici ca să susţin DNA-ul şi să îi cer demisia lui Victor Ciorbea, care s-a dovedit a fi avocatul unor politicieni corupţi”, a spus unul dintre participanţi.

Mii de oameni protestează împotriva modificării Codului penal

„Suntem împotriva modificării Codului penal şi a ordonanţelor de urgenţă în domeniul legilor organice ale amnistiei şi graţierii. Dacă se consideră ca trebuie schimbate, în cel mai rău caz să se facă prin dezbatere publică, nu prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat un alt manifestant.

Protestul a fost organizat în urma unui apel pe Facebook. Acesta a fost anunțat după ce în mas-media au apărut informații potrivit cărora Guvernul urma să aducă miercuri modificări la legislația penală, prin ordonanță de urgență.

Citește și: Ministrul Justiției pregătește o lege a grațierii care vizează în jur de 2500 de condamnați

Articolul 1 al proiectului specifică faptul că se grațiaza în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată.

„Vor putea fi grațiate pedepse şi dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2.200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanţă). Totul fără consultarea CSM”, au scris iniţiatorii protestului pe Facebook.

Nicușor Dan, prezent în Piața Universității, a precizat că nu face declarații publice pe această temă pentru a nu se interpreta că politicienii au venit în piață ca să confiște un protest al societății civile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top