Connect with us
Protest în Piața Victoriei, după ce au fost adoptate modificările la codurile penale

Știri

Update: Incidente între jandarmi și manifestanți! Protest în Piața Victoriei, după ce au fost adoptate modificările la codurile penale

Un protest are loc miercuri seara în Piața Victoriei din Capitală, după ce în Parlament au fost adoptate modificările la Codul penal.

Update: Câteva mii de oameni protestează la această oră în Piața Victorie, nemulțumiți de decizia coaliției PSD-ALDE de a modifica legea. Au avut loc și incidente între protestatari și jandarmi, după ce unii dintre manifestanți au vrut să forțeze cordonul.

Piața Victoriei este blocată la acest moment, iar Jandarmeria face apel ca protestele să rămână pașnice.


Câteva sute de persoane protestează miercuri, în Piaţa Victoriei, la momentul transmiterii acestei știri, împotriva modificărilor aduse în Parlament la Codul penal.

Manifestanţii scandează lozinci precum „PSD – ciuma roşie!”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Demisia!”, „Ruşine să vă fie”.

De la un megafon, un protestatar lansează mesaje împotriva actualei puteri.

Circulaţia a fost restricţionată dinspre bulevardul Kiseleff, pe bretea către bulevardul Nicolae Titulescu.

Comisia Europeană, îngrijorată de modificările la Codul penal

Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare crescută evenimentele în desfăşurare din România şi nu va ezita să ia măsuri, acolo unde este necesar, pentru a asigura compatibilitatea textului final al Codului penal cu normele Uniunii Europene privitoare la domeniul penal şi la cooperarea poliţienească şi cu standardele internaţionale, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al executivului comunitar, răspunzând unei solicitări a AGERPRES.

”Noi, ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta contra corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist sunt de o importanţă fundamentală.

Acest lucru se află şi în centrul rapoartelor elaborate de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Pentru România acum este esenţial să-şi intensifice eforturile şi să evite paşi înapoi faţă de realizările obţinute”, se arată în răspunsul CE, după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal.

”În acest context, urmărim îndeaproape reformele privind sistemul judiciar şi ale Codului penal din România. Luăm notă de faptul că reforma Codului penal a fost votată de Parlamentul român.

Vom examina compatibilitatea textelor finale ale legislaţiei cu normele Uniunii Europene privitoare la domeniul penal şi la cooperarea poliţienească şi cu standardele internaţionale.

Ca gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri acolo unde este necesar pentru a asigura această compatibilitate”, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au înregistrat 167 de voturi „pentru”, 97 ”împotrivă” şi 19 deputaţi s-au abţinut.

Raportul a fost adoptat marţi după-amiază de parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, după ce proiectul privind modificările la Codul penal fusese aprobat de Senat.

În comisie, a fost păstrată forma adoptată de Senat, modificările fiind unele de natură tehnică.

Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit căruia pentru a se constata infracţiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcţionarului public.

Proiectul de modificare a Codului penal, iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a fost adoptat marţi în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Citește și: Liviu Dragnea, prima reacție după ce Parlamentul a adoptat modificările la Codul Penal

Citește și: Klaus Iohannis va contesta Codurile Penale la CCR

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top