Connect with us
Protest Piața Victoriei 10 august. Mitingul românilor din Diaspora - Live Video

Știri

Protest Piața Victoriei 10 august. Jandarmii au evacuat în forţă piaţa. Reacţia lui Iohannis – Live Video

Protest Piața Victoriei 10 august. Românii din Diaspora și din țară au venit în Piața Victoriei, în fața Palatului Victoria, pentru a protesta împotriva coaliției PSD-ALDE și a modificărilor legislative operate de aceasta.

Update: Oamenii condamnă intervenţia dură a jandarmilor, iar pe reţelele de socializare au început să circule imagini cu rănile suferite de manifestanţi.

De asemenea, mulţi se întreabă de ce forţele de ordine nu au scos manifestanţii turbulenţi din mulţime şi au intervenit asupra întregii mase de protestatari.

Update: Pe reţelele de socializare circulă informaţia conform căreia violenţele au fost provocate de „persoane asociate grupărilor interlope”, aceleaşi care l-au însoţit pe liderul PSD Liviu Dragea şi la DNA.

Update: Peste 200 de persoane au fost rănite şi au avut nevoie de intervenţia medicilor. Printre răniţi se numără şi fiica senatorului USR, Vlad Alexandrescu, care se afla la protest alături de tatăl său. De asemenea, 2 jandarmi au ajuns la spital.

Update: Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după aceste incidente.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei.

Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris Iohannis pe Facebook.

Update: O parte a protestatarilor s-a refugiat pe Bulevardul Aviatorilor şi scandează în continuare contra PSD.

Update: Conform Realitatea TV, mai multe persoane au leşinat din cauza gazelor folosite de jandarmi.

Update: Este vorba despre o intervenţie fără precedent a Jandarmeriei. Imaginile transmise de televiziuni arată mai multe persoane luate cu targa. În mulţime sunt femei, copii şi bătrâni.

Update: Jandarmeria a intervenit în forţă cu tunurile cu apă şi cu gazele lacrimogene pentru a evacua în forţă Piaţa Victoriei. Sunt scene fără precedent.

Update: A izbucnit o bătaie între jandarmi şi protestatari. Violenţe în Piaţă.

Update: Incidente foarte grave la protestul din Bucureşti. Jandarmeria a dat de mai multe ori cu gaze lacrimogene şi a fost folosit chiar şi tunul cu apă. Peste 140 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmii au fat vina pe membrii galeriilor pentru aceste incidente, deşi reprezentanţii acestora au negat implicarea în proteste.

Se estimează că sunt în jur de 100.000 de oameni în Piaţa Victoriei. Alte proteste au loc şi în alte mari oraşe.

Update: Din ce în ce mai multe persoane sosesc în Piața Victoriei. Se scandează lozinci împotriva PSD, iar oamenii flutură steaguri tricolore.

Update: Mai multe persoane au reclamat pe Facebook că există mașini care sunt blocate să pătrundă în București de filtre ale Jandarmeriei, care neagă însă informația.

Update: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunțat, la Digi 24, că situația din Piața Victoriei s-a detensionat.

Update: Se estimează că 24 de persoane au fost rănite după incidentele dintre jandarmi și protestatari. Printre cei răniți sunt și forțe de ordine, dar și manifestanți.

Sunt câteva mii de oameni la acest moment în Piață.

Sute de oameni au venit încă de la orele prânzului în fața sediului Guvernului, iar numărul este așteptat să crească. Sunt voci care vorbesc despre sute de mii de persoane care vor veni vineri seara pentru a-și striga nemulțumirile în stradă.

Live Video

Traficul a fost blocat în zonă, pe bulevardele Kiseleff și Aviatorilor, după-amiază, când au avut loc și primele incidente între jandarmi și protestatari.

Citește și: Incidente între manifestanți și jandarmi, la protestul din Piața Victoriei

Traficul rutier a fost deviat, vineri, pe Şoseaua Kiseleff către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu, ca urmare a protestului din faţa Guvernului.

Potrivit Brigăzii rutiere a Poliţiei Capitalei, circulaţia maşinilor este deviată pe: Bulevardul Aviatorilor – de la intersecţia cu Arhitect Ion Mincu; pe Bulevardul Lascăr Catargiu – de la Piaţa Romană pe breteaua Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, str. Paris către Piaţa Victoriei şi pe breteaua de acces către Piaţa Victoriei – de la intersecţia cu Bulevardul Ion Mihalache.

Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor următoarele rute alternative: Calea Dorobanţilor – Ştefan cel Mare – Calea Moşilor – Piaţa Universităţii; Bulevardul Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şoseaua Bucureşti – Ploieşti.

În faţa sediului Guvernului, sunt români veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

anifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: „Jos PSD!”, „Hoţii!”, „Demisia!”, „Anticipate!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Fără penali!”.

Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: „Mi-aţi confiscat drepturile”, „Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, „Nu cedăm”, „Nu: Romania coruptă; Parlamentari corupţi”, „Tudorel Toader – ministrul anihilării Justiţiei”.

entru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei „Fără penali”, veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, „Diaspora rezist”, scrisă de Doru Cernescu.

Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei.

Protest Piața Victoriei 10 august. Ce spune Mihai Șora despre protestul de vineri

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook, Mihai Şora spune că oamenii care vin să protesteze împotriva hoţiei, a corupţiei ucigaşe, care trăiesc departe de casă, chinuiţi de dor, sunt, poate, aceiaşi care au stat la cozi infernale pe trotuarele ambasadelor noastre, aşteptând să voteze, iar „legea electorală a rămas tot beteagă” şi „nu am scăpat de hoţi şi mârşavi”.

„Sper că sunteţi voioşi şi odihniţi. Ne aşteaptă o zi grea. M-am gândit deseori la ziua aceasta.

Şi, de fiecare dată, cu strângere de inimă: oamenii care vin să protesteze împotriva hoţiei, a corupţiei ucigaşe, oamenii aceştia care trăiesc, chinuiţi de dor, departe de casă, sunt, poate, aceiaşi care au stat odinioară la cozi infernale pe trotuarele ambasadelor noastre, aşteptând să voteze.

Legea electorală a rămas tot beteagă, de hoţi şi mârşavi încă n-am scăpat, ţara înapoi nu ne-am luat-o, dar unii dintre noi mai stăm în picioare”, afirmă Şora.

El spune că cei care vin astăzi de peste hotare sunt cei care au deprins gustul libertăţii, care ştiu ce înseamnă munca cinstită şi demnitatea – „stelele fixe ale oricărui om întreg”.

„Oamenii aceştia vin acasă pentru că îşi iubesc ţara, pentru că le pasă. Iar voi – bucureşteni care aţi obosit şi v-aţi pierdut speranţa – ar trebui să fiţi astăzi în Piaţă măcar din respect pentru ei, dacă nu din dragoste pentru ţara voastră”, adaugă filosoful, participant activ la mitingurile din Piaţa Victoriei.

Citește și: Protest Diaspora: Miting de amploare pe 10 august – Ce spune Liviu Dragnea

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top