Connect with us
Raed Arafat: Cand se relaxează măsurile. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus"

Știri

Raed Arafat, prima reacție după protestele din 10 august: „Multe persoane fără simptome solicită analize”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care Departamentul pe care îl conduce a emis comunicatul de miercuri seară în care se menţiona că substanţele folosite în timpul intervenţiei jandarmilor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt conform standardelor internaţionale.

Arafat menţionează în postarea sa că în urma violenţelor 450 de persoane au primit îngrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungând la spital, iar 9 rămânând internate pentru diferite probleme. De asemenea, acesta respinge orice acuzaţie potrivit căreia DSU ar „ţine partea Jandarmeriei”.

„Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează că pacient este recomandat să ajungi la spital sau la un medic.

Citește și: Procurorul general Augustin Lazăr, reacție după intervenția dură a jandarmilor la protestul Diasporei

Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele, analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de 5 zile având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri 15 August când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea a niciuneia dintre ele”, explică Arafat.

Raed Arafat mai subliniază că numărul celor care s-au prezentat la medic după ce s-au aflat în Piaţa Victoriei a crescut după ce un medic psihiatru a publicat pe Facebook un articol în care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung.

Din păcate, intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţa Victoriei în noaptea de 10 August, a fost interpretată de către un grup de persoane că o diversiune şi o dezinformare din partea noastră.

Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei împotriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comunicat este unul politic”, a mai scris secretarul de stat pe pagina sa de socializare.

„Totodată, pe lângă documentarea şi datele obţinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA, am vorbit personal cu unul dintre specialiştii renumiţi în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York.

Citește și: Ce spune Jandarmeria Română despre gazele folosite la protestul din 10 august

Am întrebat de studiile recente şi de părerea lor despre efectele de lungă durată a expunerii la substanţele respective şi anume la substanţă CS precum şi despre necesitatea unor controale dacă persoanele sunt asimptomatice iar răspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris în comnuicatul DSU”, spune Arafat.

Ce spune Raed Arafat despre cei care merg la consult după 5 – 6 zile de la protest

Acesta reiterează că textul comunicatului rămâne valid din punct de vedere medical, pentru că medicul nu are cum să decidă ştiinţific că pacientul a fost expus la substantele respective consultându-l la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declaraţia pacientului.

„Ca persoană, dar şi ca instituţie, avem obligaţia de a păstra echidistanţă şi neutralitatea pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de parte altuia când executăm misunile în domeniul situaţiilor de urgenţă, singurul scop fiind interesul ceteanului pe care îl servim.

Nu poate nimeni să ne impună adoptarea unei poziţii dacă această poziţie nu este în favoarea cetăţeanului simplu iar când comunicăm, facem acest lucru cu scopul de a informa corect populaţia indiferent cum este interpretată comunicarea noastră de către unii sau alţii. Am considerat necesară această clarificare după ce am văzut comentariile la comunicatul emis ieri”, a mai scris Raed Arafat în finalul postării.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top