Connect with us

Știri

Senatorii cer anularea transportului gratuit pentru studenți

Senatorii Eugen Teodorovici de la PSD și Florin Cîțu de la PNL au cerut anularea transportului gratuit cu trenul pentru studenți, dacă aceștia nu se deplasează din localitatea de domiciliu spre cea în care învață.

Ordonanța de Urgență 2/2017, care a stabilit ca studenții vor putea călătorii gratuit cu trenul în orice direcție și ori de câte ori doresc, ar putea să fie modificată. Actul se află în prezent în lucru la comisiile din Senat, unde s-au propus două modificări majore.

Eugen Teodorovici și Florin Cîțu au propus ca gratuitatea să se aplice doar „pe distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care frecventează cursurile”. O a doua modificare propusă cere ca aceeași măsură să se aplice și elevilor din clasele IX-XII. Ambele amendamente au fost acceptate.

Citește și: Bugetul Ministerului Transporturilor: Fără bani pentru investiții la metrou

În comisia pentru muncă, familie și protecție socială s-a adoptat o modificare prin care de gratuitate beneficiază doar studenții cu vârstă de până la 35 de ani. În textul original al legii nu era stipulată nici o limită de vârstă. Ordonanța urmează să treacă și prin comisia de învățământ a Senatului.

Florin Cîțu a anunțat ulterior că renunță la cerere

Senatorul PNL Florin Citu a anunțat ulterior că renunță la cerere de restricționare a călătoriilor pentru studenți. El susține că amendamentul său a fost admis de PSD doar ca să mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevăzute în bugetul pe 2017.

”Din datele analizate am constat că din 100% număr de studenți din România doar o mică parte, sub 30%, se deplasează în alte destinații cu trenul, decât destinația pentru care a fost gândită această facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta însemnă că, de fapt, această promisiune a PSD-ului pentru studenți a avut doar un scop electoral.

Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD. N-am să cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricționarea acestor subvenții, pentru ca pur și simplu nu cred că merita. De aceea renunț la amendament”, a explicat liberalul.

Citește și: Firea: Toate maşinile care vor bloca transportul în comun sau căile de acces vor fi ridicate cu o platformă

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, afirmă că nu este de acord cu amendamentele din Senat care limitează transportul gratuit al studenților cu trenul.

„Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenților și nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar ca studenții vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptata și asumată de Guvern este cea dorită de studenți și așa trebuie să rămână”, spune Gabriel Petrea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top