Connect with us
Subiecte Română BAC 2018 și barem de corectare - Real și Uman

Știri

Update: Subiecte Română BAC 2018 și barem de corectare – Real și Uman

Subiecte Română BAC 2018. Încep emoțiile mari pentru absolvenții clasei a XII a! Luni, 25 iunie, are loc proba scrisă la limba și literatura română. Tinerii așteaptă să vadă cum se descurcă cu subiectele.

Update: Avem subiectele pentru real și uman!

Absolvenții de clasa a XII-a au avut la subiectul al treilea genul liric. Cei de la real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să aleagă poezia Floare Albastră a lui Mihai Eminescu. O altă opțiune era Flori de mucigai de Tudor Arghezi sau Testament.

La profilul uman, autorii care au picat la subiectul al treilea la Limba și literatura română au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor sunt următoarele: “Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu sau “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian  Blaga.

Vezi aici foile cu subiectele!

Baremul este disponibil pe edu.ro

Conform datelor furnizate de edu.ro, la această sesiune de vară a examenului de Bacalaureat 2018 s-au înscris 136.871 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 118.856 de candidaţi sunt din promoţia curentă, respectiv 18.015 – din promoţiile anterioare.

Ca în fiecare an de la schimbarea metodologiei, vor fi variante diferite de subiecte pentru elevii de la profil uman (filologie, științe sociale) și pentru cei de la real (științe ale naturii, matematică-informatică).

Vor fi 3 subiecte de rezolvat pe foaia de examen. Fiecare sunt notate cu câte 30 de puncte. Din oficiu se vor acorda 10 puncte.

Huff.ro vă va prezenta subiectele la română de la Bac 2018 imediat ce acestea vor fi disponibile, dar și baremul și rezolvarea subiectelor, imediat ce edu.ro le va afișa.

Puteți vedea modele de subiecte AICI.

Reguli la Bacalaureat 2018

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Elevii nu pot intra cu caiete, manuale, notițe, telefoane mobile sau orice mijloc electronic care ar putea facilita copierea.

La ora 9.00, elevii primesc lucrările și începe examenul, iar de atunci elevii nu pot comunica între ei. În redactarea lucrării, elevii trebuie să folosească instrumente de scris cu cerneală albastră.

Elevii care încalcă regulile și încearcă fraudarea examenului vor fi eliminați de la Bacalaureat 2018. Ei vor avea interdicția de a mai susține examenul maturității timp de 2 sesiuni.

De reținut că și anul acesta se utilizează supravegherea video și audio în sălile de examen și în sălile în care se face predarea-primirea lucrărilor.

Pentru a promova Bacalaureatul, elevii trebuie să obțină minim 5 la probele scrise. Media finală trebuie să fie de minim 6 . O lucrare scrisă este evaluată de cel puțin doi evaluatori.

Subiecte Română Bac 2018 – Ce a picat la simulare

La simularea Bacalaureatului din luna martie, elevii claselor a XII-a de la real și tehnologic au fost puși față în față cu un text scris de către Cella Delavranea din volumul „Dintr-un secol de viață”.

De asemenea, pe baza textului dat, elevii au avut de realizat un eseu argumentativ despre „prima impresie pentru începutul unei prietenii”.

Subiectul 2 a constat în analiza unui text liric al lui Tudor Arghezi. Subiectul 3 s-a axat, la profilul real, pe analiza unui roman interbelic,

Subiectul I și II a fost identic și la profil uman, iar diferența a constat în cel de-al treilea subiect. Aici, absolvenții au trebuit să redacteze un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularițățile de construcție ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

În urma simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat organizate de Ministerul Educației Naționale în perioada 19-22 martie 2018 rata de promovabilitate a fost de 39,55% la clasa a XII-a.

Subiecte Română Bac 2018 – Calendar și rezultate

În perioada 25 – 30 iunie 2018, se desfăşoară probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat naţional, sesiunea iunie-iulie 2018, conform calendarului:

25 iunie 2018 – Limba şi literatura română – proba E a)

26 iunie 2018 – Limba şi literatura maternă – proba E b)

27 iunie 2018 – Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie)- proba E c)

28 iunie 2018 – Proba la alegere a profilului şi specializării (Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geografie, Logică etc.) – E d)

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Rezultatele vor fi afișate pe edu.ro și la avizierele unităților de învățământ pe 4 iulie, până în ora 12.00, conform unui anunț al ministerului Educației.

Contestațiile se depun până la ora 16.00. Pe 9 iulie se vor afișa rezultatele finale.

Cei care nu au reușit să promoveze examenul mai au o șansă, la sesiune de toamnă a BAC 2018. Ei se pot înscrie între 10 și 13 iulie. Proba scrisă la Română de la Bacalaureatul de toamnă are loc pe 20 august.

Citește și: Câți elevi au promovat sesiunea specială a Bacalaureatului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top