OFICIAL: Laura Codruța Kovesi, revocată după decizia CCR. Cum au votat magistrații constituționali

30.05.2018
OFICIAL: Laura Codruța Kovesi, revocată după decizia CCR. Cum au votat magistrații constituționali

Judecătorii CCR au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare a şefei DNA, a anunțat, miercuri, instituția, într-un comunicat de presă.

„Președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție”, apreciază CCR, conform unui comunicat de presă emis miercuri, după anunțarea deciziei potrivit căruia a existat conflict instituțional între Guvern și Președinte.

„Președintele nu are o putere discreționară proprie în cazul procedurii de revocare(…) Ministrul Justiției are rol central în procedura de revocare”, mai spune CCR.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și obligatorie.


Motivarea hotărârii încă nu a fost publicată de Curtea Constituțională.

Potrivit acestora, calea de urmat pentru ieşirea din conflict este emiterea decretului de către şeful statului.

Votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au arătat că au făcut opinie separată judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

Curtea Constituţională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

Nicolicea (PSD): Decizia CCR cu privire la Laura Codruța Kovesi, obligatorie pentru președinte

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, referindu-se la decizia CCR privind existenţa unui conflict între Guvern şi şeful statului legat de revocarea procurorului-şef al DNA, că deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte.

„Curtea a admis existenţa acestui conflict, dar nu ne-a precizat nimic cu privire la modalitatea de soluţionare a conflictului. Nici în sensul pe care l-am spus, nici în sens contrar. Curtea, când va publica motivaţia, acolo vom găsi şi dezlegarea conflictului, pentru că CCR nu doar constată existenţa unui conflict, ci dă şi soluţia de rezolvare a acestuia”, a spus Nicolicea.

Întrebat în legătură cu soluţiile care ar putea fi prevăzute în motivarea deciziei, el a răspuns: „De la obligaţia de a emite decretul de revocare până la refacerea motivării”.

„Ştiţi că domnul preşedinte a avut o motivare bazată pe oportunitate, ceea ce nu cred că era de acceptat, reluarea procedurii, dar părerile noastre nu contează, contează la final ceea ce va scrie CCR negru pe alb”, a adăugat Nicolicea.

„Când se va emite şi decizia, atunci ea va fi obligatorie pentru toată lumea şi aproape nu mai contează ce părere mai dăm noi”, a subliniat el.

Deputatul a menţionat că „în Constituţie se spune foarte clar că deciziile Curţii sunt obligatorii pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinte”.

Citește și: Revocare Codruța Kovesi: CCR a decis în conflictul instituțional Guvern – Președinte cu privire la șefa DNA