Connect with us
Torționarul Ion Ficior a murit la vârsta de 90 de ani

Știri

Torționarul Ion Ficior a murit la vârsta de 90 de ani

Torționarul Ion Ficior a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta executa o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni împotriva umanității.

Ion Ficior era internat la spitalul Penitenciarului Jilava.

Pe 29 martie 2017, Ficior a fost condamnat definitiv la 20 de ani de temniță, făcându-se vinovat de moartea a 103 deținuți închiși în lagărul de muncă de la Periprava, unde a fost comandant.

De asemenea, a fost obligat și la plata a 310.000 de euro, despăgubiri către supraviețuitorii pe care i-a torturat.

Ioan Ficior a devenit la acea dată al doilea torționar condamnat, după Alexandru Vișinescu.

Pe lânge cei 103 deținuți uciși prin tortură, mulți alții au supraviețuit bătăilor și înfometării, ajungând să-și spună în prezent poveștile.

Faptele de care se făcea vinovat torționarul Ion Ficior

Ion Ficior a fost trimis în judecată în august 2014, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente;

Lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, au arătat procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriu.

Un caz asemănător a fost cel al lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat definitiv  la 20 de ani de închisoare, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul condamnat pentru fapte care au fost comise cu peste 50 de ani în urmă.

Citește și: Cum a murit, de fapt, Nicu Ceaușescu! Detaliul care s-a aflat acum: „Am văzut cu ochii mei…

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top