Connect with us
Traditii, obiceiuri si superstitii de Dragobete 2019

Știri

Traditii, obiceiuri si superstitii de Dragobete 2019

SUPERSTITII DE DRAGOBETE. Romanii au propria zi a indragostitilor. Iubirea se sarbatoreste pe 24 Februarie, zi in care Biserica sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Dragobete este zeul tineretii si al iubirii in traditiile romanesti. In aceasta zi se respecta o serie de traditii, obiceiuri si lumea crede in superstitii legate de Ziua Indragostitilor autohtona.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Dragobete

In aceasta zi speciala, fetele si baietii isi fac cadouri, declaratii de dragoste si petrec timp impreuna. Cele mai multe traditii de Dragobete vin din mediul rural.

Fetele pun ghiocei la icoane

In ziua de Dragobete, fetele pun ghiocei la icoane si le pastreaza acolo pana in ziua de Sanziene. Dupa Sanziene, ghioceii trebuie aruncati intr-o apa curgatoare pentru spor si noroc in viata.

Urarea de Dragobete

„Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti”.

Aceasta urare se spune numai atunci cand se gasesc fragi infloriti. Florile acestora se aduna in buchetele si se ofera fetelor rostind urarea de mai sus.

Femeile de la tara se spala cu zapada proaspata pe cap

In dimineata zilei de 24 februarie, fetele strang zapada si o topesc, dupa care se spala cu apa pe cap. Acest obicei ajuta la ten si la sanatatea capilara.

Feciorii singuri canta si chiuie in satele vecine

Feciorii ies la ‘colindat’ si sunt primiti in satele vecine cu mancare si bautura. Ei canta peste dealuri si fac hora. Daca e vreme frumoasa, Dragobetele se sarbatoreste in padure, unde lumea danseaza si se simte bine.

Dragobetele, pe 1 Martie?

Legenda spune ca Dragobetele ar trebui sarbatorit pe 1 martie si nu 24 februarie asta deoarece el este fiul Dochiei si deschizatorul de primavara.

„Zburatoritul”, un vechi obicei uitat

De Dragobete, fetele si baietii se joaca de-a „Zburatoritul”. Acestia se alearga prin sat, iar daca baietii le prind pe tinere au voie sa le sarute.

Fetele care ating un barbat dintr-un sat vecin…

Vor avea parte de dragoste tot anul. Se spune ca acestea au cele mai mari sanse sa se casatoreasca in cursul anului.

Barbatii nu au voie sa se certe cu femeile

Tot in aceasta zi, barbatii nu au voie sa se cearta cu femeile sau sa faca glume pe seama lor care le pot rani. Cei care nu se poarta cuviincios nu vor avea copii si nici nevasta toata viata.

De Dragobete nu se plange

Persoanele care plang in ziua de 24 Februarie vor fi nefericite tot anul. Lacrimile care curg in aceasta zi aduc necazuri si boli.

Sursa foto: Shutterstock

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top