Știri
Trei ani de la tragedia din Colectiv. În ce stadiu este procesul și ce s-a schimbat după tristul eveniment
Pe 30 octombrie 2018 se împlinesc 3 ani de la tragedia din Colectiv. Apropiații și rudele victimelor încă așteaptă să li se facă dreptate, foarte multe cluburi funcționează fără aviz ISU, iar condițiile din spitalele românești continuă să fie deplorabile.
64 de tineri au murit în urma incendiului de la concertul trupei Goodbye to Gravity din seara zilei de 30 octombrie, iar anul trecut, unul dintre supraviețuitorii incendiului și-a pus capăt zilelor.
La trei ani de la tragedie, spitalele românești nu ar fi pregătite pentru un nou eveniment similar. O recunoaște chiar ministrul Sănătății, care spune că ar apela la ajutor extern dacă s-ar produce o nouă catastrofă.
„Avem fiabile 11 paturi in tara. Nicio tara din Europa nu poate trata un numar atat de mare cum a fost la Colectiv . Daca s-ar întâmpla (n.r. o tragedie similara), sper sa nu se intample niciodata, trebuie sa apelam la ajutor extern”, a declarat aceasta.
Totodată, la 3 ani de la tragedia din clubul Colectiv, spitalele de stat din România continuă să fie bântuite de infecții nosocomiale, situație care, în cele mai multe cazuri, este ascunsă sub preș.
La trei ani de la tragedia din Colectiv, România este plină de locații predispuse la o nouă tragedie
De asemenea, România este încă plină de cluburi, baruri, pensiuni, sau mall-uri, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Peste 3.200 nu îndeplinesc nici măcar cerinţele pentru avizare. 280 de cluburi precum Colectiv nu au autorizaţie de securitate la incendiu.
Asta scrie în bilanţul făcut de pompieri însă cifrele pot fi mult mai mari, pentru că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă numără doar acele spaţii aflate în evidenţă.
Mai mult, alte aproape 5.000 de spaţii au doar aviz, iar asta înseamnă că proprietarii doar au promis că vor dota clădirile în care îşi desfăşoară activitatea cu suficiente căi de evacuare, instalații de stingere şi evacuare a fumului şi detectoare de fum. Abia după ce pompierii constată existenţa acestor măsuri primesc şi autorizaţia.
În ce stadiu se află procesul Colectiv
Procesul ”Colectiv” a fost reluat după ce magistratul care a judecat pe fond cauza a cerut să iasă la pensie. Prin urmare, judecarea cauzei este acum reluată.
Declarațiile inculpaților se păstrează , urmând ca pe parcursul procesului, dacă doresc să adauge ceva, o vor putea face.
A fost stabilit și un termen de administrare a probelor. Este vorba de 9 noiembrie și în mod normal tot de atunci ne putem aștepta să înceapă și audierea martorilor.
În judecată au fost trimiși cei 3 patroni ai clubului Colectiv, foști inspectori ai pompierilor dar și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, aflat acum în partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Român.
Cert este că, latrei ani de la incendiu, procesul este tot în primă instanţă. E drept, la început au fost trei procese separate care au fost contopite într-unul singur. Aproape jumătate de an a trecut până s-a decis care este instanţa îndreptăţită să judece acest caz.
În alte şase luni, s-a dezbătut problema despăgubirilor pentru că sunt 139 de persoane care cer despăgubiri şi 11 spitale care vor restituirea cheltuielilor medicale.
Dacă nu se ajungea la pensionarea judecătorului, ar fi urmat audierea tuturor inculpatilor, a supravieţuitorilor şi a rudelor celor care şi-au pierdut viaţa. Pana acum doar 3 persoane au fost audiate.
Rudele victimelor și supraviețuitorii tragediei încă așteaptă să li se facă dreptate.
Citește și: DOCUMENTAR | Ce s-a întâmplat la Colectiv, pe 30 octombrie 2015