Connect with us
TURCIA: Atentat terorist in Ankara - cel putin 27 de morti

Știri

TURCIA: Atentat terorist in Ankara – cel putin 34 de morti

O explozie puternica, posibil un atentat, a avut loc in urma cu putin timp, la Ankara, langa o statie de autobuz si nu departe de sediile mai multor cladiri guvernamentale.

O explozie puternica, posibil un atentat, a avut loc in urma cu putin timp, la Ankara, langa o statie de autobuz si nu departe de sediile mai multor cladiri guvernamentale.

UPDATE, 14 martie, ora 09.00: 

Bilantul provizoriu al atentatului cu masina capcana comis duminica seara intr-o statie de autobuz din centrul capitalei Turciei Ankara a ajuns la 34 de morti si 125 de raniti, a anuntat ministrul turc al sanatatii Mehmet Müezzinoglu

Ministrul de interne, Efka Ala, a explicat, la randul sau, ca „un vehicul capcana circuland” in centrul orasului este la originea atacului, dar el nu a facut referire la nicio organizatie.

Desi, momentan, nu exista nicio rvendicare, constatarile initiale sugereaza ca responsabili pentru acest atentat terorist ar fi PKK sau o grupare afiliata.

Explozia, care a putut fi auzita la o distanta de mai multi kilometri, a aruncat resturi arzande pe o suprafata de cateva sute de metri, intr-o zona unde sunt situate Ministerele Justitiei si de Interne, un tribunal central si fostul birou al prim-ministrului turc.

Guvernul a acuzat PKK si militantii kurzi din Siria pentru atentatul precedent cu masina capcana comis la doar cateva blocuri distanta pe 17 februarie, care a ucis 29 de persoane, majoritatea dintre ei soldati. Acest atac a fost comis in apropierea cartierului general al armatei turce, parlamentului si altor institutii guvernamentale cheie si a fost revendicat de o grupare disidenta fata de PKK, aminteste Reuters.

Presedintele Tayyip Erdogan a discutat cu ministrul de interne Efkan Ala la telefon dupa explozia de duminica, au declarat surse prezidentiale.

Vineri, ambasada SUA in capitala turca a avertizat asupra unui „potential complot terorist pentru a ataca cladiri guvernamentale si locuinte situate in zona Bahcelievler din Ankara”. Aceasta zona este la o distanta de 3 km de locul exploziei de duminica.

Nu a existat nicio declaratie imediata din partea guvernului turc, care a impus mass-media un „blackout” asupra atacului, noteaza DPA.

UPDATE 21:30 Constatarile initiale sugereaza caPartidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos in afara legii, sau un grup afiliat este responsabil pentru atentatul cu masina capcana comis duminica in capitala Turciei Ankara, care a ucis 27 de persoane si a ranit mai mult de 75 de persoane, a declarat un oficial din securitate.

„Potrivit constatarilor initiale, se pare ca acest atac a fost comis de PKK sau o organizatie afiliata”, a declarat acest oficial pentru Reuters.

UPDATE 20:36 CNN Turk anunta 27 de morti si 75 de raniti, citand un guvernator local.

atentat ankara

UPDATE 20:28 Ambasada Romaniei la Ankara a intreprins de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile turce pentru a afla daca printre victimele „incidentului” din seara de 13 martie se afla si cetateni romani, dar pana in acest moment nu sunt indicii cu privire la cetatenia victimelor, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE), intr-un raspuns transmis la solicitarea AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ambasada are in atentie acest incident si verificarile sunt in curs.

„Misiunea diplomatica romana se afla in legatura permanenta cu autoritatile turce si este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate daca situatia o va impune”, precizeaza MAE.

UPDATE 20:09: Sunt cel putin 5 morti si 20 de raniti, potrivit unui oficial de securitate turc. Potrivit sursei, explozia pare sa fi fost un atentat sinucigas cu masina capcana. Atacul nu a fost deocamdata revendicat.

atentat ankara
atentat ankara

Martorii spun ca explozia a avut loc langa autogara centrala de pe bulevardul Ataturk, in apropiere de mai multe ministere. Un oficial al securitatii a confirmat ca exista mai multi morti si raniti.

Potrivit Reuters, la fata locului s-au auzit si mai multe focuri de arma, imediat dupa explozie.

Numeroase ambulante au fost trimise la fata locului, in Piata Kizilay, in centrul metropolei turcesti, potrivit televiziunilor locale.

explozie Ankara

Pe retelele de socializare au aparut si primele imagini de la fata locului.

Atentat terorist in Turcia video

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top