Connect with us
Un jurnalist rus, critic al președintelui Vladimir Putin, a fost ucis la Kiev

Știri

Un jurnalist rus, critic al președintelui Vladimir Putin, despre care se credea că a fost ucis, trăiește

UPDATE: Jurnalistul rus Arkadi Babcenko, ţinta unei tentative de asasinat marţi seară la Kiev, este în viaţă şi s-a adresat opiniei publice într-o intervenţie televizată, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Arkadi Babcenko, unul dintre cei mai cunocuți jurnaliști care au scris împotriva lui Vladimir Putin,  a fost împușcat cu trei gloanţe în spate marţi la Kiev, acolo unde trăia în exil de peste un an.

Babcenko (41 de ani) se ştia în pericol. Părăsind Rusia în februarie 2017, el denunţase o ‘campanie furibundă’ şi de ‘hărţuire’ împotriva sa după o postare pe reţelele de socializare online despre prăbuşirea unui avion militar rusesc în drum spre Siria la sfârşitul anului 2016.

Plecase iniţial la Praga, apoi în Israel, pentru a se instala în final la Kiev, ca alte voci critice la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Jurnalistul a declarat la un moment dat că primise ‘mii’ de ameninţări.

‘Absolut direct, absolut cinstit. Un adevărat artist, un scriitor pentru care era mai important modul în care se poziţionează faţă de un eveniment decât să descrie pur şi simplu ceea ce se întâmplă’, menţionează într-un editorial redacţia publicaţiei de opoziţie Novaia Gazeta, cu care Arkadi Babcenko a colaborat.

‘Talentul este cel care l-a propulsat. Talentul i-a dictat textele pe care le-a publicat. Asta nu au înţeles nenorociţii care l-au aşteptat pe scara’ blocului, unde jurnalistul a fost împuşcat de trei ori în spate marţi seara, îşi exprimă indignarea foştii săi colegi de la Novaia Gazeta.

În Rusia, Arkadi Babcenko a devenit cunoscut datorită povestirilor sale din cele două războaie sângeroase din Cecenia, unde a participat ca soldat – ca recrut la 18 ani în primul, ca voluntar în al doilea.

Într-o carte apărută în traducere franceză sub denumirea ‘Culoarea războiului’, el povesteşte fără farduri experienţa sa de război: violenţă, atrocităţi, alcoolism, foamete, corupţie.

După ce a părăsit armata şi cu o diplomă în drept internaţional în buzunar, Babcenko a început să activeze ca reporter de război pentru media ruse, între care prestigiosul bisăptămânal Novaia Gazeta, pentru care a relatat despre conflictul fulger dintre Rusia şi Georgia în august 2008.

El a acoperit prin articole remarcabile şi evenimentele din Ucraina în perioada Maidanului (Pieţei Independenţei) proeuropean din iarna anului 2014 de la Kiev, apoi conflictul cu separatiştii proruşi în estul ţării, unde a denunţat rolul Rusiei, susţinând teza Kievului şi a Occidentului potrivit căreia Moscova îi sprijină militar pe rebeli, chiar dacă ea neagă acest fapt.

Citește și: Un jurnalist de investigație a murit după ce a căzut de la balcon

Opunându-se ferm politicii Kremlinului, îşi face auzită vocea criticând în mod constant intervenţia armatei ruse în Siria începând din 2015 şi a publicat un text critic pe Facebook despre prăbuşirea în Marea Neagră a unui avion militar care transporta membri ai faimosului Cor al Armata Roşii, accident soldat cu 92 de morţi.

Prin această postare, în care a evocat bombardamentele ruseşti la Alep şi în care şi-a catalogat ţara drept ‘agresoare’, şi-a atras un val de ameninţări şi o petiţie pentru privarea de naţionalitatea rusă şi expulzarea din Federaţia Rusă.

‘Pentru unii, a te exprima în acest fel pe Facebook era lipsă de patriotism. Şi s-a început’, explicase Babcenko într-un editorial publicat în The Guardian.

Citește și: Inventatorul danez Peter Madsen a fost găsit vinovat pentru uciderea jurnalistei Kim Wall

Recunoscând în repetate rânduri că se teme pentru viaţa sa, el a părăsit Rusia în 2017 împreună cu familia sa. ‘Dacă cineva jură să te omoare, să nu pui la îndoială acest lucru’, a scris jurnalistul într-o postare pe Facebook.

‘Arkadi cunoştea războiul, luase parte la el, dar i se opunea mereu cu înverşunare. Acesta ar putea fi motivul plecării sale din Rusia: o ură acerbă faţă de război şi faţă de cei care îl organizează’, se menţionează în editorialul din Novaia Gazeta în amintirea sa.

În Ucraina, Babcenko modera de un an o emisiune la canalul de televiziune privat ATR, vocea comunităţii tătarilor din Crimeea, care fusese închis anul trecut de către autorităţile din peninsula anexată de Moscova în 2014.

În ziua asasinării sale, marţi, el relata pe Facebook un episod de acum patru ani: un general ucrainean nu îi permisese să urce la bordul unui elicopter la începutul războiului cu separatiştii în estul Ucrainei, în 2014. Elicopterul a fost doborât atunci şi toţi cei 14 ocupanţi ai săi au murit. ‘Am avut noroc!’, scria Babcenko cu doar câteva ore înainte de a fi ucis.

Ilia Ponomariov, fostul deputat al Dumei de Stat ruse (camera inferioară) – singurul care a votat împotriva anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014 şi care în prezent şi-a găsit refugiu la Kiev – a declarat miercuri că Babcenko s-ar putea să nu fie ultimul oponent al Kremlinului ucis de ‘mâna Moscovei’ în Ucraina.

Moscova neagă orice implicare

Potrivit lui, numai în ultimele trei zile a auzit despre posibila asasinare a trei oponenţi ai Kremlinului dintre ruşii care au fugit din Rusia, conform portalului newsru.com. Ponomariov susţine că în acest scop sunt folosiţi mercenari care au luptat de partea rebelilor în estul Ucrainei.

Deşi Moscova neagă orice implicare în asasinarea lui Babcenko şi cere Kievului o anchetă obiectivă, atât opoziţia rusă – cea din ţară şi din exil -, cât şi autorităţile ucrainene consideră Rusia responsabilă de acest nou asasinat în Ucraina, care survine după uciderea jurnalistului ruso-belarus Pavel Şeremet şi a fostului deputat rus Denis Voronenkov la Kiev.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top