Connect with us
Al doilea transplant pulmonar a fost făcut în noaptea de 1 mai, la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Care este starea pacientului

Știri

Un nou transplant pulmonar realizat de Echipa de la Spitalului Clinic Sf. Maria – București

Transplant pulmonar în București! Echipa de la Spitalului Clinic Sf. Maria – București a efectuat in noaptea de 1 mai un al doilea transplant pulmonar bilateral unui pacient de 47 de ani cu boala bronsectatica.

Pacientul se afla in sectia de terapie intensiva si are o evolutie postoperatorie favorabila.

Consideram important de stiut ca pacientii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din tara, pentru a putea fi evaluati si ulterior trecuti pe lista de asteptare a Spitalului Sf Maria., transmite într-un comunicat remis HUFF.ro, Dr . Narcis Copca.

Pacientul se află în secţia de terapie intensivă şi are o evoluţie postoperatorie favorabilă.

„Considerăm important de ştiut că pacienţii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din ţară, pentru a putea fi evaluaţi şi ulterior trecuţi pe lista de aşteptare a Spitalului Sf Maria”, se arată într-o informare a spitalului.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală făcea primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind atunci un bărbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrală.

Pacientul transplantat atunci se simte bine.

Intervenţia chirurgicală venea la o zi după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara că la Spitalul „Sfânta Maria” nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe. Edilul spunea că îl va da în judecată pe fostul ministrul al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că dezinformează cu privire la cazul unei fetiţe, care are nevoie de o astfel de operaţie.

În 30 aprilie a avut loc și al doilea transplant de inimă

Al doilea transplant de inimă din acest an a avut loc duminică noapte la Institutul de Boli Cardiovaculare din Târgu Mureș. Pacientul salvat este un bărbat de 39 de ani din București, care aștepta un cord nou de 2 ani.

Chirurgii din Târgu Mureş au mers la Suceava, unde au prelevat inima unui adolescent de 17 ani, apoi au intrat în sala de operaţii de la Institutul de Boli Cardiovasculare.

Profesor doctor Horațiu Suciu, șef Clinica Cardiovasculară: ″Intervenţia a durat şase ore. Faptul că inima a fost atât de tânără a fost unul dintre atuuurile acestor transplanturi, dovadă că pacientul după 24 de ore se simte bine.

În ciuda vârstei fragede, donatorul a suferit un accident vascular hemoragic. Pacientul care a primit inima lui aştepta de doi ani o şansă la o viaţă nouă.

Valeria Voiculescu, mama paceintului: ’’La el era în funcţiune doar 10% din muşchiul inimii şi se putea muri în orice clipă. Norocul a fost ca el avea un defibrillator şi de două ori a fost salvat de acest defibrilator.

Paul Voiculescu, tatăl pacientului: ″Multumesc familiei care a donat organe pentru oamenii care au nevoie, nu avem cuvinte de recunoștință.

Adolescentul de 17 ani a mai salvat alte 3 vieţi. În timp ce medicii de la Mureş se ocupau de transplantul de inimă, colegii din Iaşi şi Bucureşti intrau în sălile de operaţii cu rinichii şi ficatul.

La câteva ore distanţă, o tânără de 33 de ani din Baia Mare intra în moarte cerebrală. Medicii au stat de vorbă cu familia, care a înţeles că fiica lor poate salva alte vieţi. Iar echipele venite de la Cluj şi Bucureşti au prelevat rinichii şi ficatul. În acelaşi timp, au sosit şi câţiva medici din Olanda, care au luat plămânii.

Plămânii pacientei din Baia Mare au fost daţi către Eurotransplant pentru că, spun reprezentaţii Agenţiei Naţionale de Transplant, nu au fost compatibili cu niciun pacient aflat pe lista de aşteptare de la noi. Prin urmare, au fost trimişi la Rotterdam.

Chiar dacă nu este membru în Eurotransplant, România are un acord cu agenţia europeană din care fac parte 8 ţări. În baza acestei înţelegeri, străinii ne-au operat până acum 35 de bolnavi cu plămâni de la ei. De un an, România a început să îşi plătească datoria, aşa că până acum a trimis în străinătate cel puţin 9 perechi de plămâni.

Dacă ţara noastră ar face toate demersurile să intre în Eurotransplant, atunci bolnavii aflaţi pe listele de aşteptare ar primi organele de care au nevoie în câteva zile, dacă ar fi compatibili. Pentru asta însă avem nevoie de o legislaţie clară, registre de donatori şi liste de aşteptare transparente. În plus, Ministru Sănătăţii spune să ar trebui să plătim o taxă anuală de 1 milion de euro.

Marți noapte vor avea lor alte 3 operaţii de transplant, după ce un tânăr de 30 de ani a intrat moarte cerebrală.

Doctor Florin Elec, medic primar urolog Institutul de Urologie Cluj: ”În momentul de faţă echipa de prelevare este la Târgu Mureş unde se desfăşoară o nouă prelevare multiorganică şi aşteptam să sosească rinichii să efectuăm încă două inteventii în această seară.

Medicii spun că listele de transplant sunt lungi. Numai rinichi aşteaptă aproape 2000 de pacienţi.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top