Connect with us
zi liberă

Știri

Veste mare pentru toți elevii! Au parte de o nouă zi liberă, până la vacanța intersemestrială!

Elevii se întorc mâine la școală, dar primesc o veste bună! Urmează o nouă zi liberă, înainte de vacanța intersemestrială care va avea loc în perioada 3 – 11 februarie 2018.

Elevii nu vor merge la ore în data de 24 ianuarie (miercuri), Ziua Unirii Principatelor Române, care a fost declarată zi liberă nelucrătoare ăn anul 2016.

Iată ce vacanțe vor avea cei din învățământul preuniversitar în următoarea perioadă:

Vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018)

Vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018)

Vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018)

Elevii care vor absolvi clasa a VIII-a  în anul ce vine vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018.

De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de al II-lea semestru, în luna februarie, potrivit unui anunţ făcut de ministrul Educaţiei Liviu Pop.

În ceea ce privește „Școala altfel”, programul va dura 5 zile consecutive lucrătoare și va fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor.

Desfăşurarea programului  nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Noi reguli pentru elevi – Telefoanele mobile interzise, nu se mai face de serviciu pe școală

Ministerul Educaţiei a emis un ordin de schimbare a regulamentului în unităţile de învăţământ, printre prevederi fiind interzicerea folosirii telefoanelor mobile, fără acordul profesorului, în timpul cursurilor.

De asemenea, copiii nu sunt obligaţi să poarte uniformă şi nu pot fi pedepsiţi prin note.

„În unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/elevilor şi a personalului din unitate.

În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”, este una dintre prevederile ordinului de ministru.

De asemenea, potrivit documentului este interzisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, fără acordul profesorului.

„În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile.

Prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă.

Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu afecteze procesul educativ”, se arată în document.

Asociaţiile elevilor din România condamnă modul în care MEN a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP).

Printre altele, elevii susţin că telefoanele mobile nu pot fi folosite nici acum în şcoli, astfel că modificarea nu este justificată.

Citește și: Structură an școlar 2017-2018. Când începe școala și când sunt vacanțele

Citește și: Zeci de mii de elevi din România vor primi 180 de lei pe lună! Au anunțat o singură cerință

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top