Connect with us
Noi ZILE LIBERE pentru angajaţii din România. În ce condiţii le puteţi obţine

Știri

Vestea VERII pentru români vine de la GUVERN! Se dau ZILE LIBERE!

Guvernul pregătește o nouă vacanță pentru români. Având în vedere că în data de 15 august 2017 se va sărbători Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală conform legislației muncii, Executivul va anunța o nouă mini-vacanță pentru salariații din sistemul bugetar, conform televiziunilor de știri.

Anul acesta, ziua de 15 august pică marți, așa că Executivul are o hotărâre pe masă privind acordarea unei noi zile libere în data de luni, 14 august, pentru a se realiza o mini-vacanță de 4 zile (cu weekendul).

Totodată, angajatorii din domeniul privat ar putea lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare. Astfel, chiar și salariații de la firmele private ar putea beneficia de o minivacanță cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

În orice caz, în lipsa unei decizii a angajatorului de a acorda liber pe 14 august 2017, salariații vor avea oricum posibilitatea de a-și lua o zi de concediu pentru a lega weekendul de sărbătoarea religioasă respectivă.

Codul muncii prevede și unele excepții pentru minivacanțe. Înainte de toate, este vorba de unitățile sanitare și de unitățile de alimentație publică. Apoi, sunt avute în vedere locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, legislația muncii dispune că salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Iar dacă, „din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, scrie în actul normativ.

Ultima minivacanță pe care au avut-o românii a fost în perioada Rusaliilor, la începutul lunii iunie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top