Connect with us
Prognoza meteo pentru următoarele 3 zile. Unde vom avea parte de zăpadă

Știri

Vremea astăzi 18 ianuarie 2018 – cod portocaliu și cod galben! Atenție restricții rutiere

ANM a emis două coduri pentru, joi, 18 ianuarie 218. Iată cum va fi vremea, astăzi!

18 ianuarie 2018 – Vremea

COD PORTOCALIU: Între 18 ianuarie, ora 01 – 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori.

COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala local intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h in Județul Ialomița, Județul Teleorman, Județul Călărași; COD GALBEN: 18-01-2018 Intre 05:00 si 11:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h, izolat70 km/h in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este pregătită să intervină cu utilaje de deszăpezire după intrarea în vigoare a Codului portocaliu de ninsori şi viscol ce va afecta jumătate din ţară, în timp ce pentru zona Iaşi, unde se aşteaptă cele mai multe probleme în noaptea de miercuri spre joi, sunt disponibile 22.000 de tone de sare şi 422 de utilaje, a declarat miercuri, Radu Munteanu, director general adjunct în cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregătită şi la acest Cod portocaliu, dar şi la toate fenomenele care vor apărea în cursul acestei ierni.

Noi, în acest moment, avem un stoc de 110.000 de tone de sare la nivelul întregii ţări. O să mă refer cu date mai concrete pentru zona Iaşiului, unde vor fi cele mai multe probleme în această noapte. Deci, în zona Iaşiului, sunt în acest moment 22.000 de tone de sare în judeţele afectate de Codul portocaliu şi 300 de tone de clorură de calciu. De asemenea, sunt pregătite să acţioneze în această zonă 422 de utilaje, dintre care 17 freze, autofreze de îndepărtat zăpada. La nivelul întregii reţele de drumuri, în acest moment avem mobilizate 2.889 de utilaje”, a dat asigurări Radu Munteanu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că au fost aduse utilaje din nordul Regionalei Iaşi, respectiv judeţele Botoşani şi Suceava, dar şi din partea de sud, de la Buzău şi Brăila.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragoş Titea a transmis cetăţenilor că au la dispoziţie trei numere de telefon la care pot semnala orice problemă cauzată de fenomenele meteo: 021.9360; 021. 264.33.33 şi 0800.800.301.

De asemenea, în cazul în care se vor înregistra întârzieri ale trenurilor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile, călătorii vor primi ceai fierbinte, precum şi sandvişuri calde, dacă aceste întârzieri vor fi mai mari de 3 – 4 ore.

„Până astăzi, la nivel de ţară, am avut şase drumuri naţionale închise pe întreaga perioadă de iarnă, un drum închis din cauza deteriorării unui pod şi un drum din cauza unei alunecări de teren, 34 de drumuri naţionale cu circulaţia îngreunată din cauza alunecărilor de teren sau deteriorării carosabilului, şase drumuri naţionale pe care se desfăşoară lucrări de reabilitări, modernizări, întreţineri şi reparaţii. La nivel naţional sunt 30 de drumuri naţionale cu zăpadă, intervenindu-se cu un număr total de 1.085 de utilaje care au răspândit o cantitate totală 5.710,5 tone de material antiderapant”, a menţionat Titea.

Reprezentantul MT a adăugat că până în prezent nu au fost probleme cauzate de vreme, iar circulaţia se desfăşoară normal pe întreg teritoriul României.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabile până joi seară în 20 de judeţe din Moldova, Transilvania şi Oltenia, şi a prelungit Codul galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru 18 judeţe.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 ianuarie, ora 18:00 – 18 ianuarie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de vremea rea în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, unde viteza vântului la rafală va depăşi 80 – 90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Judeţele vizate de această avertizare sunt: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Bacău, Neamţ, Tulcea, Buzău, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

De asemenea, joi, 18 ianuarie, între orele 1:00 – 17:00, în judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi în zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 – 85 km/h şi temporar va ninge viscolit.

Pe de altă parte, în intervalul 17 ianuarie, ora 14:00 – 18 ianuarie, ora 22:00, va fi Cod galben de vreme rea în judeţele: Constanţa, Brăila, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Bistriţa Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Caraş-Severin.

Astfel, în perioada de referinţă în zona de munte va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpada. În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) şi în prima parte a nopţii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitaţii mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În a doua parte a nopţii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) şi în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 l/mp şi izolat 30 – 35 l/mp, iar vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud, centru, est şi la munte, unde vor fi rafale de 50 – 70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea şi pe crestele montane înalte, 70 – 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei. AGERPRES

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top