Connect with us
Ungurii au ucis n mod intenționat 45 de români, apoi i-au pus pe jăratic: Masacrul de la Beliș

Social

Ungurii au ucis în mod intenționat 45 de români, apoi i-au pus pe jăratic: Masacrul de la Beliș

Pe 8 noiembrie 1918, 84 de militari unguri au batjocorit și ucis 45 de țărani români nevinovați din zona comunei Beliș, comitatul Cluj. Ungurii credeau că românii au devalizat o întreprindere forestieră. După ce i-au omorât trupele au aruncat în foc trupurile celor uciși. Află întreaga lor poveste din rândurile de mai jos.

Ungurii au ucis în mod intenționat 45 de români, apoi i-au pus pe jăratic: Masacrul de la Beliș

În toamna lui 1918 când Primul Război Mondial în Transilvania au avut loc mai multe evenimente violente din cauza prăbușirii definitive a frontului. Populația resimte profund lipsurile materiale cauzate de război, iar oamenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți.

Imperiul Autro – Ungar se destrăma, monarhia se prăbușea, armata se împrăștia, iar gripa spaniolă omora oamenii cu miile. În zona comunei Beliș baronul Janos Urmanczy deținea o suprafață imensă de pădure, undeva la 16.170 de hectare.

A ridicat o fabrică de cherestea în care prelucra brazii tăiați. Pentru că nu se găseau români pentru muncă, acesta a angajat ruși, italieni, sârbi, iar 30 de jandarmi unguri păzeau locația. Pe 6 noiembrie, prizonierii de război se răscoală, aceștia vor hrană și să fie lăsați să plece în țara lor de origine.

Din moment ce nu au primit aprobare, au luat cu asalt magazia de alimente, au ucis adminsitratorul, doi angajați ai fabricii de cherestea și fură tot ce pot fura. Dispar, iar românii din zonă merg și ei la castel să ia mâncare. Nu mai găsesc aproape nimic, dar fură ce găsesc.

Pedepsiți pe nedrept

Fratele lui Janos, deputatul Nandor Urmanczy,dă ordin ca românii să fie pedepsiți pentru faptele prizonierilor de război. Pe 8 noiembrie 1918, 84 de militari înarmați cu armament individual și cu 6 mitraliere ajung la Huedin. Aici trag în mers în țăranii români care priveau trenul din dreptul carierei de piatră de la Morlaca.

La sosire vor fi întâmpinați de unguri cu muzică și cor. Pun mitralierele de teren în linie de tragere, iar spre seară încep să omoare la întâmplare. Se trage atât în Mănașturul Ungures, cât și în Ardeova. Se vorbește despre mai mult de 45 victime, dar doar 45 au fost identificate.

Mercenarii jefuiesc și batjocoresc cadavrele, apoi un sătean amenințat cu arma este obligat să puna pe jăratic 25 de cadavre, dintre care 5 erau femei. În zilele de 9 și 10 noiembrie, 1918, mercenarii intra în Mărișelu și Râșca unde fură vite și violează. Fiecare bărbat găsit pe uliță este bătut cu 25 de lovituri de bâtă.

După o săptămână mica armată de mercenari începe să se dezintegreze la doar 48 de membri. În decembrie se constituie o comisie care investighează evenimentele. Ungurii afirmau că au tras doar după ce au fost atacați de sătenii înarmați. Masacrul de la Beliș a rămas în istorie ca unul dintre cele mai nedrepte lucruri pe care românii din Ardeal le-au experimentat.

6 Comments

6 Comments

  1. Gheorghe Barbu

    2020-05-24T12:58:41+03:00 at 12:58

    Limitați neuronic * în concept la procreere …!!!.Specie retard , care nu se repară mintal conștient spre o evoluție corectă, cinstită cu bun simț , datorită momentului prezent , când ( defectii din naștere ) în opoziție * „trag” ( sacrificiul unui mandat) actual , ON *cumsecade (vizibil a mișcat …la greu ) acum… în perioada pandemica , retrograd spre evul mediu .CIOLACU !!! …( Nu faci istorie cu „dejectii” aruncate la masa bunului simț *) și,la prezent .TRIST …CUM ?!? .Inca sunteți ocoliți pandemic ???!!!…

  2. Olga Khan

    2020-05-23T20:55:19+03:00 at 20:55

    Da asa este bine le-a facut. De ce au mers sa jefuiasca Palatul? Intotdeauna romanii au fost lasi, escroci si banditi. Cu Nazistii au facut alianta impotriva Rusiei doar ca sa recupereze…..Moldova. ca apoi sa intoarca armele impotriva germanilor.
    In 1989 propria armata de idioti, ucidea romanii neinarmati. Tara de haos.

    • QED

      2020-05-24T11:19:50+03:00 at 11:19

      Ce creatura jegoasa si criminala poti sa fi.Neam de criminali.

    • Shariat

      2020-05-24T11:26:53+03:00 at 11:26

      Taci fa! Ce natie esti? De ce urasti romanii? Mai bine te-ai uita la ai tai!

  3. mezinu usa

    2020-05-22T17:33:28+03:00 at 17:33

    iar negrii din USA erau ungurii din poza?

    • Ni Găr

      2020-05-24T14:48:34+03:00 at 14:48

      HAHAHAHA! Ai dreptate, ffuckingtonuldotRrom instigator etnic a pus o poză cu negrii din războiul țivil american. Oare cum de stabilimentele de propagandă de Bukale, ne-citite de nimeni, și populate cu astfel de oa ne păUnu (toate pă șefu lor, cred, succesiv și sugativ, de dimineața până seara…) și alte paparude de șpiruHaretului au ajuns să facă politica șovină și ațîțătoare a statului nevolnic rromîn? Cred că se leagă de faptul că NU AU DATORII… 90% din firme ce produc ceva în societatea asta se tem că intră în faliment, în schimb aceste ne-citite dar bine-f.#.#& nu au grija zilei de mâine, că banii de la instigatorii din spatele lor vin în conformitate cu încasările statului…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top