Connect with us
Se spune „La mulți ani” pe 29 august de Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul

Știri

Se spune „La mulți ani” pe 29 august de Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită pe 29 august 2019. Astăzi NU se spune „La mulți ani”, deoarece nu este o sărbătoare care să fie petrecută.

Când se spune La mulți ani de Sfântul Ioan?

La mulți ani, se spune pe data de 7 ianuarie de bototează sau Sfântul Ioan, pentru credincioșii ortodocsi, iar pentru cei catolici pe 27 decembrie. La mulți ani se spune doar atunci când sfinții sunt pomeniți cu motiv de bucurie.

Biserica spune că astăzi nu este motiv de sărbătoare ci de rugăciune și post.

Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul – 29 august semnificații

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Ferească Dumnezeu să faci asta. Tradiții ascunse

Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Ferească Dumnezeu să faci asta. Tradiții ascunse

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce să nu faci pe 29 august

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită anual în data de 29 august. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, urmând ca pe 1 septembrie să înceapă noul an.

Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie în calendar, este o zi de post. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost decapitat la ordinul împăratului Irod, după ce Salomeea i-a cerut suveranului capul proorocului.

Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Denumit de către mai marii Bisericii și „înger în trup” sau „înger omenesc”, acesta este pomenit în trei sărbători diferite de-a lungul unui an bisericesc. Este una dintre cele mai cinstite personalități ale Vechiului Testament, datorită rolului sau de Botezător, de aici fiind preluat obiceiul creștinării.

Iată ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul!

1. NU AI VOIE SĂ BEI VIN ROȘU

Pe 29 august, de Tăierea Capului, este permis să consumi doar struguri și apă. Nu este recomandat nici măcar vinul roșu deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.

2. NU AI VOIE SĂ MĂNÂNCI VARZĂ

Dacă ai poftă de fructe, acestea sunt permise dar cu o singură condiție: să nu fie de culoare roșie. De asemenea, varză este interzisă în această zi pe motiv că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează formă capului care a fost tăiat.

3. NU AI VOIE SĂ TAI NIMIC CU CUȚITUL

Nu ai voie să folosești cuțitul în bucătărie astăzi. Dacă vrei să injumatatesti un aliment pe care îl consumi sau să îl mănânci în bucăți, folosește-ți mână. Potrivit superstițiilor și tradițiilor populare care încă se mai păstrează în mai multe regiuni, persoană care tăie chiar și o bucată de pâine cu cuțitul va avea o moarte cruntă.

4. NU SE MĂNÂNCĂ ÎN FARFURII SAU ALTE VASE

Motivul? Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost pus pe o tipsie. De asemenea, evită orice vas cu fundul rotund chiar și dacă vrei să fierbi ceva.

5. NU AI VOIE SĂ MĂTURI de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Se spune că dacă dai cu mătura prin casă vei tulbură liniștea morților. Lasă curățenia pentru altă zi!

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

3 Comments

3 Comments

  1. Ioan Dragos Voda

    2021-08-29T14:25:44+03:00 at 14:25

    Toate sărbătorile crestin-ortodoxe , in special cele de onomastica , mai puțin Nasterea DOMNULUI , Boboteaza , Nasterea Maicii DOMNULUI , Nasterea Sf Ioan Botezatorul , Sfintii Argangheli Mihail si Gavriil , Schimbarea la Fata , Soborul Sf Ioan Botezatorul , sunt la plecarea de pe lumea asta catre Imparatia DOMNULUI DUMNEZEU !
    Toți Sfinții sunt serbați de ziua plecării lor în Împărăția Cerurilor lui DUMNEZEU !
    Toți Sfinții Mucenici au plecat prin executare fizica , adică asasinare !
    La onomastici se spune/ureaza „La Multi Ani !” pentru Sfantul aflat in Rai ! De acolo , Sfantul respectiv , poate ajuta pe toti cei botezati cu numele sau prin Puterea Primita de la DUMNEZEU ! Fiecare este liber sa spuna sau nu „La Multi Ani !”.
    In fapt , parerea mea , spunand astazi „La Multi Ani !”, nu facem altceva decat , ceva minor pentru cei care nu au fost la Referendum , sa-L rugam pe Sfantul Ioan Botezatorul sa ne Apere , in continuare , existenta Familiei asa cum ne-a fost Daruita de DUMNEZEU si in apararea careia El a fost Martirizat !
    Deci nici nu fortati , dar nici nu obligati ! Dar incercati sa Il urmati si sa faceti ceea ce a vrut sfantul Ioan Botezatorul sa fie Familia !
    Nu uitati , Sfantul Ioan Botezatorul este Un autodidact pentru ca a ramas orfan de ambii parinti prin voia fariseilor, dar Bunul DUMNEZEU l-a Educat prin Duhul Sfant ! Pentru asta a avut si Chemarea de a-L Boteza pe DOMNUL Iisus Hristos si sa fie singurul suflet care L-a Auzit pe Tatal din Ceruri Spunand :
    „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit” (Matei 3, 17).

  2. carmel

    2019-08-29T09:22:30+03:00 at 9:22

    ALOOOO,HUFF,astazi era mai bine daca nu scriati nimic.Acum a-ti tulburat prostia si mai rau ,samanata prostiei voastre devine un cosmar pentru noi .Asa ca ,va lasam sa va scriti voua !Voi scrieti ,voi cititi.ADIO

    • Adrian Vrauko

      2019-08-29T16:07:39+03:00 at 16:07

      Am scris pentru a informa lumea ca nu este bine să spui La multi ani azi. Nu toata lumea cunoaste regulile bisericesti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top