Rețete

3 sfaturi esențiale de la profesioniști pentru a prepara grătarul perfect

3 sfaturi esențiale de la profesioniști pentru a prepara grătarul perfect

Pare simplu. Trebuie doar să arunci carnea pe grătar, să o întorci o dată și… gata – grătarul este perfect. Din experiență știm că pentru majoritatea dintre noi nu este atât de simplu. Specialiștii în făcutul grătarului – pentru că există și asemenea oameni – spun că pentru a-ți îmbunătăți semnificativ grătarul este nevoie să aplici cel puțin următoarele 3 sfaturi.

Având în vedere că un grătar de obicei conține carne și consumă destul de mult cărbune sau lemn, este util pentru oricine să învețe cum să prepare mâncarea la grătar astfel încât toată familia să-l iubească, iar bugetul să nu fie depășit. Dacă îți place grătarul de calitate, dar nu ai un buget prea generos, sfatul nostru este ca în sezonul grătarelor să urmărești ofertele din cel mai recent catalog Lidl, atât la carne, cât și la grătare și ustensile pentru grătar.

1. Punem mâncarea direct sau… indirect pe grătar?

Cel mai important sfat este să înveți și să te folosești de diferențele care există între expunerea directă și indirectă la flacără. Nu toate alimentele sunt potrivite pentru a fi gătite la foc direct. Există pericolul ca interiorul să rămână crud. Aici intervine știința grătarului indirect. Pare o denumire foarte tehnică pentru ceva atât de simplu, însă majoritatea oamenilor nu aplică această tehnică simplă. Atunci când un ingredient are nevoie să fie expus la căldură din toate părțile, pune-l mai departe de sursa căldurii, de exemplu, pe laturile grătarului. Sau, metoda mai profi, acoperă grillul!

Efectul este simplu – vei crea un fel de cuptor în care mâncarea ta va fi bine rumenită și preparată, deoarece va fi expusă la căldură din toate părțile. Cel mai bun exemplu de carne care nu iese bine decât la grătar indirect sunt coastele. Adevărații maeștri ai grătarului nu lasă nimic la voia întâmplării și recomandă chiar să adăugăm un recipient sub mâncare, pentru ca grăsimea să nu aprindă prea tare focul dedesubt. Sau să adăugăm în recipientul de pe grătar un pic de apă, pentru ca suprafața acestuia să nu se ardă. Poți să pui diverse sucuri, vin sau bere în loc de apă pentru a-i da sosului final un gust de neuitat.

Și un sfat de final: încearcă să deschizi grătarul cât mai rar posibil. Dacă o faci, este foarte posibil să prelungești mult prepararea, pentru că toată căldura va ieși de sub capac. Ești fan mici? Nu uita de sfaturile generale pentru prepararea micilor, despre care am mai scris.

2. Cum obții frigărui rapide și delicioase

Dacă vrei să-ți faci propriile frigărui, de ce nu le-ai prepara chiar tu? Specialiștii recomandă să nu pierzi timp de fiecare dată când ai nevoie de bețe. Acestea trebuie să fie umede când le folosești, așa că dacă nu le pregătești din timp, nu vei avea timp să le uzi suficient de bine.

Un sfat simplu este ca imediat după ce le-ai cumpărat să le ții în apă, apoi să le scuturi de picături și așa ude să le pui într-o pungă resigilabilă în congelator. Când vine momentul să sfârâie carnea, le vei avea la îndemână. Vor avea umezeala și temperatura perfectă pentru o frigăruie reușită și ușor de mâncat – deoarece ingredientele nu se vor mai lipi de lemn.

Un alt sfat pentru prepararea frigăruilor este să nu lași spațiu între bucățile de mâncare – indiferent că vorbim despre carne sau legume. Acest pont simplu te ajută să păstrezi frigăruile proaspete și zemoase pentru mai mult timp. Unde greșește multă lume este că încearcă să pună prea multe bucăți pe un singur băț, ceea ce poate lăsa carnea nefăcută pe mijloc sau poate amesteca gusturile inutil. Cât timp ingredientele se ating fără să fie total lipite, frigăruia are mari șanse să devină un adevărat hit.

3. Ai învățat lucrurile de bază – e timpul pentru… delicii marinate

Totul are un început, așa că atunci când vei face prima marinată, începe cu elementele de bază. Adică: puțin acid, cum ar fi suc de lămâie sau oțet, o cantitate de trei ori mai mare de ulei și cât mai multe arome bune. Acidul face ca mâncarea să fie mai fragedă, în timp ce uleiul îi oferă un gust bogat și o zeamă delicioasă.

Uneori, prea mult timp alocat marinării poate distruge mâncarea, așa că nu exagera. Între o jumătate de oră și două ore în sosul marinat este suficient pentru ca mâncarea să fie perfectă atât la gust, cât și la textură. Dacă o ținem prea mult la marinat, mâncarea poate deveni fie prea moale, fie prea tare, asta dacă am pus mai mult oțet.

Regulă de bază – dacă ingredientul este mai mic și moale, marinarea ar trebui să dureze puțin, iar dacă mâncarea este mai mare și mai tare, las-o să stea mai mult timp în sosul tău preferat.

Pentru a putea să atingi cele mai bune rezultate este nevoie de exercițiu, dar și de curiozitate. Este ușor să găsești și să testezi numeroase resurse despre cum să marinezi cel mai eficient diferite feluri de carne. Dacă faci cel puțin un grătar la câteva săptămâni, ar fi cazul să înveți și alte dedesubturi ale acestei arte străvechi – arta grătarului reușit.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-07-29T13:30:53+03:00 13:30

Share
Scris de
Cristiana Aștefănoaiei

Acest site foloseste cookies.

Read More